Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Σκέψεις και προτάσεις για τις ταινίες του χειμώνα

miser4Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της να κάνουν προτάσεις ταινιών για τη χειμερινή κινηματογραφική σεζόν που θα αρχίσει σε λίγο. Συγχαίρουμε τους υπεύθυνους, όπως  πολλές άλλες φορές, για τη συνεπή δραστηριότητά τους. Μεταφέρουμε εδώ την κατάσταση με τις προτεινόμενες ταινίες ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και το γνωστό μιούζικαλ, που παίζεται ακόμα στο Λονδίνο ως θεατρικό, «Οι Άθλιοι» (Les Misérables). Είχα τη χαρά να το δω τη δεκαετία του 1990 στο Λονδίνο και δεν παρέλειψα να δω και την ταινία, όταν άρχισε να προβάλεται στο Παρίσι, όπου συμπτωματικά βρισκόμουν τον προ-προηγούμενο χειμώνα.

Μπορώ να πω πως είχα μια ιδιαίτερη αίσθηση. Θυμάμαι μάλιστα πως στο τέλος οι Γάλλοι και (ξένοι βέβαια) θεατές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν. Κι εγώ ανάμεσά τους. Άλλωστε βρισκόμασταν σε αίθουσα της Πλατείας Νταντόν, τόσο κοντά στην ίδια την Ιστορία. Ας πούμε εδώ πως ο κύριος μύθος του μυθιστορήματος του μεγάλου Βίκτωρος Ουγκό παραπέμπει, πολλά χρόνια μετά τη Γαλλική επανάσταση, στην αποτυχημένη εξέγερση του Παρισιού του 1832, μετά την κηδεία του στρατηγού Λαμάρκ, που ο θάνατός του συγκίνησε τις λαϊκές τάξεις για τις οποίες αυτός έδειχνε ενδιαφέρον.

Στην ταινία βλέπουμε λοιπόν αυτή την εξέγερση και το στήσιμο των οδοφραγμάτων από τους φοιτητές. Παρακολουθούμε επίσης τη συμμετοχή της φτωχολογιάς και τη συμβολή όλων των κολασμένων της παρισινής κοινωνίας που κουβαλούν τα φτωχικά τους έπιπλα στα στενά του Παρισιού ή τα πετάν από τα παράθυρα, για να ενισχύσουν τις μπαρικάντες. Δεν κρύβω από τον αναγνώστη πόσο με συγκίνησε αυτή η σκηνή, γιατί στο μυαλό μου πήγε η εικόνα που ξέρουμε όλοι για τις δικές μας καταστροφές ξυλείας και δασών που γίνονται αυτά τα χρόνια της δημοσιονομικής και κοινωνικής μας χρήσης. (Ο ζεσταμένος δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει αυτόν που κρυώνει).

Κοιτάξτε εδώ τις ταινίες που προτείνει η ΚΛΠ.     

 

This entry was posted in πολεογραφία, Δημόσιος Χώρος, Εθνική Αντίσταση, Ιστορία, Λογοτεχνία, δημόσια υγεία, θέατρο, κινηματογράφος, λαϊκό κίνημα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s