ΚΑΡΜΕΝ, ΜΙΑ ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Με αφορμή την πρεβεζάνικη προβολή από τη ΜΕΤ (1/10/2014) 

karmen0Ο επισκέπτης της Σεβίλης έχει την ευκαιρία να δει, έξω από την «Πλάθα» των ταυρομαχιών, ένα άγαλμα που απεικονίζει τη Κάρμεν. Είναι πολύ ενδιαφέρον που η «δράση» αυτής της δημοφιλούς όπερας πόλης και δημόσιου χώρου, που είναι η Κάρμεν, συνεχίζεται, κατά κάποιο τρόπο, στο σημερινό παρόν, μετά απο ενάμιση σχεδόν αιώνα από όταν πρωτοανέβηκε. Στο μακρινό και τόσο φανταχτερό παρισινό 1875, ο Μπιζέ διάλεξε την αναπαράσταση του σεβιλιάνικου δημόσιου χώρου για να στήσει το λυρικό ακρόαμά του.

Οι πόλεις, εκτός από τόποι φιλοξενίας των λυρικών παραγωγών που ανεβαίνουν στα θέατρά τους, συμμετέχουν στο μελόδραμα ως χώροι δράσης (εκεί που διαδραματίζεται το έργο) και εξωσκηνικές αναφορές (που κάνουν οι ήρωες, ονοματίζοντας τις διάφορες πόλεις). Μαζί με την Κάρμεν πρωταγωνιστεί και η Σεβίλλη, με την Τόσκα η Ρώμη, με τη Βιολέττα (της Τραβιάτας) το Παρίσι. Η τελευταία αυτή πόλη είναι το κέντρο αναφοράς της συνολικής λυρικής δημιουργίας αλλά και η Βιέννη και η Σεβίλλη είναι τόσο ευνοημένες.

Χωροθετημένο στη Σεβίλλη, εκτός από την Κάρμεν του Μπιζέ, είναι το έργο Φιντέλιο, μοναδική όπερα του Μπετόβεν, μαζί, βέβαια, με Κουρέα της Σεβίλλης (Ροσίνι), Δύναμη του πεπρωμένου (Βέρντι), Ντον Τζιοβάνι και  Γάμους του Φιγκαρό (Μότσαρτ) και Αρραβώνες στο Μοναστήρι του Προκόφιεφ. Από τις 400 γνωστότερες όπερες συναντούμε σε 20 από τους τίτλους των έργων ονόματα πόλεων. Εξάλλου, συχνά τα τελευταία χρόνια, πολλές μοντέρνες σκηνοθετικές διασκευές αξιοποιούν τις πόλεις και τις απεικονίσεις τους σαν έτοιμο σκηνογραφικό υλικό.

Ο χάρτης που ακολουθεί μας δείχνει τις χώρες και τις πόλεις στις οποίες έχουν χωροθετηθεί όπερες.

Karmen

This entry was posted in πρεβεζάνοι μουσικοί, πολιτισμός, Δημόσιος Χώρος, θέατρο and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s