ΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Από ένθεμα στο δεύτερο τόμο του Ημερολογίου του Ιωάννη Μ. Ρέντζου που κυκλοφορεί και παρουσιάζεται σε λίγες ημέρες

TsolkasΗ οικογένεια Ρέντζου «συναντιέται» συχνά με την οικογένεια Τσόλκα. Ο Γιώργος Τσόλκας είναι στην ηλικία του Μιχάλη και του Χρίστου Ρέντζου και θα υπηρετήσει και αυτός στη Μικρά Ασία, όπως και ο Χρίστος. Το δεύτερο μεγάλο σπίτι του Ι.Μ.Ρ. περιέρχεται, μετά την πτώχευσή του, στους αδελφούς Λάζαρο και Γιώργο Τσόλκα. Ο Γιώργος έχει γίνει στο μεταξύ γιατρός. Τον βλέπουμε θεράποντα ιατρό του Μιχάλη.  Ζητήσαμε από τη φίλη Λέλα Τσόλκα, μεγαλύτερη κόρη του γιατρού, να μας δώσει μερικά βιογραφικά στοιχεία για τον πατέρα της. Μας τιμά με ένα συναισθηματικά γραμμένο αλλά και τεκμηριωμένο κείμενο.

Ο πατέρας μου έζησε 69 δύσκολα, εύκολα, ευπρεπή, άξια κερδισμένα χρόνια. Ο πατέρας μου ήταν και είναι ο Γεώργιος Τσόλκας, που γεννήθηκε στην Πρέ-βεζα τον Ιούνιο του 1894, που ο πατέρας του Παναγιώτης είχε μαγέρικο κάπου στην αγορά, που τελείωσε το γυμνάσιο στην Πρέβεζα, που σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα κάνοντας συγχρόνως τον λαντζιέρη, επειδή ήταν φτωχός, για να τα βγάλει πέρα με τις σπουδές του. Ο πατέρας μου, εκτός απ’ τα χρόνια των σπουδών του, την περιπέτεια της Μικρασίας και 2-3 ταξίδια που έκανε στην Αθήνα, όσο σπουδάζαμε, εξ αιτίας μας ή και για χάρη μας, δεν έφυγε απ’ την αγαπημένη του Πρέβεζα.

Όσοι τον είχαν ανάγκη, τον έβρισκαν σε φαρμακείο, όπως γινόταν τότε. Στου Κανέλλου, στου Καραμουστάκη, στου Δήμα και στο σπίτι του βέβαια, τα βράδια, τα οποιαδήποτε και σε οποια-δήποτε ώρα βράδια, όταν χτυπούσαν την πόρτα του. Στο φαρμακείο του Κανέλλου γνώρισε τη μάνα μου που δούλευε εκεί ως φαρμακοϋπάλληλος. Τη Γαλάτεια, το γένος Γελέκη με καταγωγή απ’ το Γρεβενίτι Ζαγορίου και γεννημένη στο Τουρμπαλί, στα περίχωρα της Σμύρνης. «Ειδικός γιατρός για κοιλιακές τυφοειδείς νόσους από το πόσιμον νερόν (από τα πηγάδα) ήταν ο Γ. Τσόλκας. «Κοιλιακά» ή «γαστρεντερικά» ονόμαζε τα νοσήματα ταύτα.» (βλ. Η. Βασιλά, Άπαντα, σ. 194, Πρέβεζα 2012). Εξειδικεύτηκε ακόμα περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών. Έλεγε ότι πρώτα ήταν παιδίατρος κι ύστερα παθολόγος. Επειδή γιάτρεψε παιδιά; Επειδή φρόντισε παιδιά; Ή μήπως επειδή τέτοιος ήταν ο χαρακτήρας του; Ο πατέρας μου φανταζόταν τον κόσμο σαν να ‘ταν ο κόσμος παιδί… (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ. Το πλήρες κείμενο της Λ. Τσόλκα αποτελεί το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V του υπό έκδοση δεύτερου τόμου του Ημερολογίου του Ι.Μ.Ρ.)

This entry was posted in Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, δημόσια υγεία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s