ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ή στην περυσινή και την προπέρσινη)

deltioΣτον πρεβεζάνικο δημόσιο χώρο γίνονται κάποιες ντε φάκτο ιδιωτικοποιήσεις, προς όφελος μερικών. Πρόκειται για τις «καταλήψεις», στις οποίες  καταφεύγουμε λιγότερο ή περισσότερο όλοι, με τα σκουπίδια μας στους υπερμεγέθεις κάδους και τις αντικοινωνικές σταθμεύσεις των οχημάτων μας. Δεν ξεχνάμε βέβαια τους τόσους και τόσους καταχρηστικούς αποκλεισμούς πεζοδρομίων και πεζοδρόμων, αλλά αυτό δεν είναι σήμερα το ζήτημά μας.

Ασχολούμαστε εδώ με την αποκομιδή των ιδιωτικών αποριμμάτων, που αναλαμβάνει με σχετική επιτυχία ο Δήμος και που παρατηρούμε πως επιβαρύνουν ιδιαίτερα, πολλά σημεία στην πόλη. Εξάλλου η απουσία του παραδοσιακού τομεακού οδοκαθαριστή με χρεωμένους δρόμους και  πλατείες που πρέπει να καθαρίζει κατά τη διάρκεια της ημερήσιας μισθωτής εργασίας του, είναι φανερή. Όλοι οι δρόμοι έχουν κάθε στιγμή φανερά υπολείμματα ακαθαρσιών, συνήθως γύρω από τους κάδους. Εξάλλου άδικα έχουμε όλοι οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο Δήμο ανεξάρτητα από την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγουμε.

Η γενικευμένη δημόσια αποκομιδή των απορριμμάτων έχει αποτύχει. Αυτό είναι φανερό. Προφανώς πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, δηλαδή να ανατεθεί αυτόματα στους ιδιώτες που παράγουν τα απορρίμματα, πράγμα για το οποίο θα χρειαστεί μια μικρή μελέτη, ώστε να διαφοροποηθούν οι ποικίλες κλάσεις υπόχρεων σε ιδιωτική αποκομιδή. Σε πρώτη προσέγγιση εκτιμώ, πως η αποκομιδή των απορριμμάτων, που παράγει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση, μπορεί να ισοφαριστεί με δικαιώματα δωρεάν στάθμευσης στους δημόσιους χώρους της πόλης, εκεί όπου υπάρχει ‒και εφόσον υπάρχει‒ δυνατότητα.

Πρακτικά ο οικογενειάρχης ή μέλη του προσωπικού των επιχειρήσεων θα παραλαμβάνουν, όποτε μπορούν, τα σκουπίδια τους και θα τα μεταφέρουν με το δικό τους αυτοκίνητο σε «σκουπιδιάρες» (οχήματα ή καρότσες) που θα είναι σταθμευμένες (και σε εναλλαγή) σε διάφορα αραιοκατοικημένα σημεία της πόλης. Εκεί θα εκδίδεται το «δελτίο εβδομαδιαίας στάθμευσης» που θα επικολλούν στο παρ-μπριζ οι ενδιαφερόμενοι. Για παράδειγμα, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η 47η εβδομάδα του 2014. Το «δελτίο» θα έχει «47» (βλέπε στην εικόνα). Κάθε αυτοκίνητο με «δελτίο» θα είναι νόμιμα σταθμευμένο. Φυσικά, ειδικές περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μελέτη από το Δήμο.

This entry was posted in πολεοδομία, πολιτισμός, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s