ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΑ…

… και η επικαιρότητα του θεσμικού ελλείμματος

dimas1

Τις ημέρες αυτές όλα όσα συμβαίνουν μας θυμίζουν τον τραγουδιστή Φώτη Δήμα και την προπαγάνδα που είχε γίνει για την υπερψήφιση του ψευτοσυντάγματος της Χούντας. Αυτό είχε τεθεί σε λαϊκή έγκριση μέσω του δημοψηφίσματος της 29ης Σεπτεμβρίου του 1968. Ο Φώτης Δήμας, συμπαθής τραγουδιστής γνωστός και από συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι, τραγουδούσε τότε ένα σχετικό προπαγανδιστικό τραγούδι:

ΝΑΙ στο Σύνταγμα, πιστεύω μας να γίνει
ΝΑΙ στο Σύνταγμα για ενότητα γαλήνη
ΝΑΙ στο Σύνταγμα για μια χρυσή ιστορία
ΝΑΙ στην πρόοδο και την ευημερία.

Το τραγούδι το μετέδιδαν τα ραδιόφωνα, αλλά ήταν και πολλοί εκείνοι που θα είχαν προμηθευτεί το δίσκο ή μαγνητοταινίες. Μόλις άρχιζαν να κυκλοφορούν και τα κασετόφωνα. Αν δεν ήταν η στρατιωτική δικτατορική κυβέρνηση, όλα θα έμοιαζαν με οπερέτα, αλλά τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτα από αντιχουντικούς πατριώτες.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, αλλά με πολλές ομοιότητες. Η σύμπτωση του επωνύμου του υποψηφίου προέδρου Σταύρου Δήμα, είναι μία. Άλλες ομοιότητες οφείλονται στην προπαγανδιστική πίεση που ασκείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμικούς φορείς για να οδηγηθούν οι εξελίξεις προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ η εκτεταμένη σημερινή ανεργία συνιστά, αν όχι στοιχείο ομοιότητας, μεγάλη αναλογία με εκείνη την εποχή, αφού συνεπάγεται οικονομική ανελευθερία.

Η απουσία και ο στραγγαλισμός της λαϊκής βούλησης (ή, αντίστροφα, η ζωντανή παρουσία και η αποφασιστική συμμετοχή του λαού) είναι και στις δυο περιπτώσεις η κομβική έννοια. Τότε, με το «λαϊκό» αλλά επιβλεπόμενο χουντικό δημοψήφισμα και τώρα με την αυστηρά «κομματοκεντρική» λειτουργία των θεσμών. Εξηγούμαστε, υπενθυμίζοντας πολύ γνωστά πράγματα.

Είναι καταγεγραμμένη η μεγάλη ‒σε εθνικούς όρους‒ αποτυχία της μεταπολιτευτικής βουλής (άρα του ισχύοντος συντάγματος και του εκλογικού νόμου) αφού αυτή λειτουργεί με εικονικές και όχι πραγματικές πλειοψηφίες (π.χ. το μπόνους των 50 εδρών) ενώ υφαρπάζει τα άμεσα πολιτικά δικαιώματα του λαού (π.χ. με τις ρυθμίσεις για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας). Λειτουργώντας λοιπόν μειοψηφικά, η ίδια η Βουλή παραχωρεί δικαιώματα λαϊκής έκφρασης στην πλατεία και το δρόμο, τα οποία και νομιμοποιεί κατά εθιμικό τρόπο, εμφανίζοντας όμως το δημόσιο χώρο ως δοχείο εκτροπής και καταστροφής και ανάγοντάς τον σε τέτοιο.

Πριν τελειώσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, στην οποία πίστεψαν οι παλιότερες γενιές, του Πολέμου και του Εμφύλιου, πρέπει να διορθωθούν μερικά πράγματα. Τα λέμε περιληπτικά.

 • Πενταετής θητεία του ΠτΔ με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία,
 • τετραετής αδιατάραχτη περίοδος της Βουλής και της εντολής των βουλευτών,
 • κατάργηση του κατωφλίου 3% για την είσοδο στη βουλή των ανεξάρτητων πλειοψηφισάντων,
 • εφαρμογή της απλής αναλογικής και
 • θεσμοθέτηση μονοεδρικών (ταυτοτικών και όχι εδαφικών) περιφερειών με ρυθμίσεις για την προστασία των μικρότερων κομμάτων.

Το σύνθημά μας είναι «1 – 2Α – 3 – 4 – 5».

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, εκλογές 2014 and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΑ…

 1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

  Δάσκαλε, ο λόγος σου είναι πάντα κρυστάλλινος. Δυστυχώς, σ’ αυτόν τον δύστυχο τόπο, το γνωρίζεις καλά, όποιος έχει αξία είτε χαρακτηρίζεται ουτοπιστής είτε βάλλεται και λασπολογείται πανταχόθεν μέχρι να απελπιστεί και να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Εσύ όμως επιμένεις και αυτό είναι που σε κάνει ξεχωριστό. Κι εμείς που σε αγαπάμε, είμαστε μαζί σου, αιθεροβάμονες συνοδοιπόροι εξ αριστερών.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Σ΄ευχαριστώ Δημήτρη μου. Για όσα λες και όπως τα λες. Και για τη μεριά από την οποία τα λες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s