ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

… από το Ημερολόγιο του Ι. Μ. Ρέντζου, που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό στο πρεβεζάνικο κοινό

senagal2Είναι γνωστό πως με τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι Γάλλοι στα ελληνικά λιμάνια το 1917, στην Πρέβεζα εγκαταστάθηκαν γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούμενες από «Σενεγαλέζους στρατιώτες». Ο Ι.Μ.Ρ. τους αντιμετώπιζε με μεγάλη δυσαρέσκεια, αφού έβλεπε πως με την ανοχή των πολυάριθμων ντόπιων συνεργατών τους δημιουργούσαν —πέντε χρόνια μετά την Απελευθέρωση (1912)— ανήκουστο κλίμα εθνικής υποτέλειας. Στρατιωτικές παράτες, ξένες σημαίες και γαλλικές γιορτές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Κανένας πάντως δεν πρέπει να θεωρήσει ανεύθυνη την πολιτικοποίηση και μειωμένο τον πατριωτισμό των γαλλόφιλων Πρεβεζάνων.

Οι «Αραπάδες» ή «Σενεγαλέζοι στρατιώτες» του Ημερολογίου ήταν γαλλικό εκστρατευτικό σώμα από τις αποικίες. Αν λάβουμε υπόψη μας τη σχεδιαστική αναπαράσταση της εικόνας, που είναι φιλοτεχνημένη το 1917, κάπως έτσι θα ήταν οι στρατιώτες αυτοί, όταν κατέλαβαν την Πρέβεζα. Ως «Σενεγαλέζοι σκοπευτές» ή «μαύροι οπλίτες», έχουν ιδιαίτερη προέλευση και μακρόχρονη ιστορία στη γαλλική αποικιακή αυτοκρατορία από το 1857. Ωστόσο, παρά το όνομα, δεν προέρχονταν όλοι απαραίτητα από τη Σενεγάλη ή, αποκλειστικά, από τη Δυτική Αφρική, αλλά στρατολογούνταν σε όλη την Μαύρη Αφρική και την Ανατολική και την Κεντρική Αφρική.

Ο όρος δόθηκε απο το γεγονός ότι το πρώτο σύνταγμα σκοπευτών ιδρύθηκε στη Σενεγάλη, αλλά οι συγγραφείς δεν παύουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «Σενεγαλέζοι» πάντοτε μέσα σε εισαγωγικά. Οι «Σενεγαλέζοι» επέδειξαν πάντα μια εξαιρετική αφοσίωση στη γαλλική αποικιακή αυτοκρατορία και έλαβαν μέρος σε όλες τις συγκρούσεις που έφεραν αντιμέτωπη τη Γαλλία με τις άλλες αποικίες της στην Ινδοκίνα, την Αλγερία και τη Μαδαγασκάρη. Ο Λεοπόλντ Σενγκόρ (1906-2001), Σενεγαλέζος ποιητής, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης (1960-1980), τους επονόμασε «τα μαύρα μαντρόσκυλα της Αυτοκρατορίας».

Στην περίοδο 1914-1918, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 200.000 «Σενεγαλέζοι» υπηρετούν στα γαλλικά στρατεύματα με περισσότερους από 135.000 στις μάχες επί ευρωπαϊκού εδάφους, όπου 30.000 έχασαν τη ζωή τους. Οι «Σενεγαλέζοι» στρατολογήθηκαν με ποικίλους μηχανισμούς εξαναγκαστικής στράτευσης ή απλής διοικητικής πρόσκλησης και σε ιδιάζουσα στρατιωτική οργάνωση, π.χ. σε θητεία που γινόταν με συνοδεία των γυναικών τους (συζύγων) και των τέκνων. Δεν γνωρίζουμε αν αυτά παρατηρήθηκαν και στην Πρέβεζα και υπέπεσαν, δηλαδή, στην αντίληψη των Πρεβεζάνων και καταγράφηκαν.

Σε άλλη βάση ανάλυσης της κατοχής της Πρέβεζας, θα ήταν ενδιαφέρον να αναζητήσουμε επίσης το ρόλο, που έπαιξαν οι αφρικανικές «συνεργαζόμενες» με τον αποικιοκράτη αυτόχθονες ελίτ και οι όποιες αντίπαλες σε αυτές γηγενείς λαϊκές αφρικανικές δυνάμεις, που πρέπει να θεωρηθούν κάπως «δικές μας».

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Πρέβεζα, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΤΑ «ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ

  1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

    Καλό θα ήταν για την ιστορία, Δάσκαλέ μου, να γνωρίσουμε τις οικογένειες των ντόπιων συνεργατών των Γαλλο-Σενεγαλέζων, ώστε να μάθουμε αν και οι απόγονοι ακολούθησαν πιστά τα χνάρια τους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s