ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ (ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ)

Η Βικτωρία Παπαγεωργίου – Τζούρου γράφει για τη φιλική παρέμβαση του Ι.Μ. Ρέντζου, κουμπάρου της οικογένειάς της

… Είχα την υποψία πως κάπου θα ξεπηδούσαν και πρόσωπα της οικογενείας μου, αφού ήδη ήξερα όχι μόνο από ακούσματα αλλά και από γραπτά στοιχεία για την κουμπαριά με τους Ρεντζαίους, καθώς και για την γειτνίαση των σπιτιών τους στη συνοικία Αγίου Βασιλείου της Πρέβεζας. Όταν, λοιπόν, έλαβα (με ηλεκτρονικό πλέον ταχυδρομείο) την επιστολή του Ι.Μ.Ρ. προς τον κυρ. Αργύρη της Πρεμετής (βλ. παρακάτω), η υποψία αυτή επιβεβαιώθηκε.

papagALL

Διαβάζοντας αυτό το γράμμα του Ι.Μ.Ρ., που τόσο θερμά ζητά από τον γνωστό του να φροντίσει και να δεχθεί στο σπίτι του τον θείο μου Χαράλαμπο και να τον έχει σαν παιδί του «γιατί είναι αναδεκτός του», θυμήθηκα τον σεβασμό και την αγάπη, που ο δικός μου πατέρας (Αλέξανδρος Παπαγεωργίου) ένοιωθε για την νονά του Λόπη Ρέντζου, (σύζυγο του Ι.Μ.Ρ.) την απόπειρά του να ζητήσει διέξοδο στο σπίτι της την ημέρα του 1942, που τον συνέλαβαν οι Ιταλοί, καθώς και τον δεσμό του με τους τότε επιζήσαντες στη Πρέβεζα Ρεντζαίους, τον Ιωσήφ και τον Δημητράκη. Εξάλλου, όπως αρκετές φορές τον άκουσα να λέει, ήταν ομογάλακτος αδελφός με τον Πολυδεύκη Ρέντζο, ένα από τους γιους του Ι.Μ.Ρ. Ποιά τους θήλασε δεν είχε διευκρινίσει.

Έτσι, χωρίς δισταγμό, δέχθηκα την προτροπή του Γιάννη, να γράψω κάποια στοιχεία για την οικογένεια του παππού μου, με την οποία πιθανότατα υπήρχε επαφή σε καθημερινή βάση με τους Ρεντζαίους, αφού με το ένα Ρεντζαίικο σπίτι μία αυλή και το στενό Τσιντώνη (όπως σήμερα ονομάζεται) τους χώριζε…

(Το πλήρες κείμενο, με το οποίο μας τίμησε η φίλη Βικτωρία, εγγονή του Στυλιανού Παπαγεωργίου, βρίσκεται στο παράρτημα VI του Ημερολογίου, που θα παρουσιαστεί μετά τις εκλογές. Ακολουθεί η επιστολή του Ι.Μ.Ρ.).

Πρέβεζα, 26 Νοεμβρίου 1913

Αγαπητέ Αργύρη

 Ελαιόλαδα ενταύθα πωλούνται προς Δρ. 1,25 την οκά, παραδοτέα εις το ελαιοτριβείον, εκτός τενεκέδες και λοιπά έξοδα. Εάν ευρίσκετε συμφέρον γράψε μου να σας στείλω.

Αυτού, με τους άλλους Πρεβεζάνους, υπάρχει και το παιδί του κ. Στυλιανού Παπαγεωργίου (ωρολογοποιού) ονομάζεται Χαράλαμπος και είναι αναδεκτός μου. Σε παρακαλώ πολύ να το πάρης εις το σπίτι σου και να το έχης ως υιόν σου. Θα είμαι υπόχρεος τα μάλιστα.

Εις το 25ον Σύνταγμα εις τον 8ον Λόχον είναι ο ανεψιός του Χρίστου [;], ονομάζεται Χριστόφορος Μπομποτσάρης και σε παρακαλώ και αυτόν να τον πάρης εις το σπίτι σου και να τον περιποιηθής όπως και τον Χαράλαμπον.

Σε φιλώ

Ο φίλος σου

ΙΜΡέντζος

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Εθνική Αντίσταση, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Μουσείο πόλης, Visit Preveza and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s