ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΑΝ ΤΟ ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΑΡΟ;

Έχει ελληνική προέλευση η τόσο γνωστή ημισέληνος με άστρο;

Φίλος μού έστειλε πληροφορίες σχετικά με τον κρατικό θυρεό της Τουρκικής Δημοκρατίας (αριστερά στην εικόνα) σύμφωνα με τις οποίες αυτός θα προέρχεται από σύμβολο του Βυζαντίου, δηλαδή της αρχαιοελληνικής πόλης «Βυζάντιον», ιδρυμένης από το Βύζαντα, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.

ayyildiz

Το αστροφέγγαρο (δεξιά στην εικόνα) ήταν, κατά τις πληροφορίες, λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάβης και έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου, προσπάθησε να καταλάβει αυτή την πόλη με νυχτερινή καταδρομική επιχείρηση. Δυστυχώς για το Φίλιππο, παρά τη νέφωση, εμφανίστηκε το φεγγάρι και οι εισβολείς έγιναν αντιληπτοί, οπότε αποκρούστηκε η επίθεση.

Έτσι, επειδή η εμφάνιση της σελήνης θεωρήθηκε θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, το αστροφέγγαρο έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου. Ίσως —εκτιμάται— έμεινε ως σύμβολο παραδοσιακά και στη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη, οπότε το βρήκε και ο Μωάμεθ ο Πορθητής και το έκανε σύμβολο της οθωμανικής κυριαρχίας, αφού άλλωστε το φεγγάρι μόνο του είναι και διαδεδομένο αραβομουσουλμανικό σύμβολο. Η λεγόμενη «ημισέληνος».

Με την παραλαβή του αστροφέγγαρου (στα τουρκικά «ayyıldız») από τους Τούρκους, έγινε φαίνεται και μια σημαντική διόρθωση. Ενώ το βυζαντινό σύμβολο εμφανίζει —λαθεμένα— το αστέρι μπροστά από το φεγγάρι (δηλαδή δίπλα στο φωτεινό του τέταρτο), στο τουρκικό σύμβολο έχουμε σωστά το αστέρι (yıldız) πέρα από το φεγγάρι (ay).

This entry was posted in πολιτισμός, γεωγραφία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s