ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το ημερολόγιο μιας μεγάλης ανατροπής

[Κάνουμε την ανάρτηση αυτή από το ημερολόγιο της Π.Σ. Δέλτα, προγιαγιάς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που ως βενιζελική, εκφράζει τον πόνο της, για το αποτέλεσμα των μοιραίων εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920 και για τα άμεσα επακόλουθα. Τι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν και σε ποιό επίπεδο ανατροπής;]

Η ψηφοφορία που έριξε το Βενιζέλο είναι πρωτοφανής στα ιστορικά της Ελλάδας. Η εθνική δολιότης που τη χαρακτηρίζει είναι ανησυχαστική όσο και ταπεινωτική, γιατί από τη Φλώρινα ώς κάτω στη Μεσσήνη όλη η αντιβενιζελική Ελλάδα παρουσιάστηκε με [τη βενιζελική] άγκυρα και ψήφισε μαύρο.

Επίσης πρωτοφανές ήταν το ξέσπασμα της χαράς των αντιθέτων όταν γνώστηκαν τ΄ αποτελέσματα, το ξεχείλισμα πρωτοφανούς προστυχιάς του εκβαχισμού που χύθηκε στους δρόμους όλους των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και όλων εν γένει χωρών της Ελλάδας.

Κυριακάτικη έκδοση με προαναγγελία νίκης που ποτέ δεν επαληθεύτηκε.

Κυριακάτικη έκδοση με προαναγγελία νίκης που ποτέ δεν επαληθεύτηκε.

Εκατοντάδες χιλιάδες πυροβολισμοί ρίχθηκαν σ΄ όλη την Ελλάδα· στην Αθήνα και περίχωρα δεν έμεινε τηλεφωνικό και τηλεγραφικό σύρμα ανέπαφο. Στρατιώτες και αξιωματικοί. Υπαξιωματικοί και μαγκαρία, όλοι σαν μεθυσμένοι ή και σαν αφηνιασμένοι, έτρεχαν στους δρόμους, φώναζαν, πυροβολούσαν, πηδούσαν χόρευαν, ξελαρυγ-γίζονταν μεθυσμένοι από χαρά όσο και από ούζο, φωνάζοντας με βραχνές του μεθυσιού φωνές.

Αξιωματικός με το αμπέχωνό του και το πηλήκιό του έκαμνε τούμπες στη μέση της οδού Σταδίου. Άντρες και γυναίκες κυλιούνταν στα χώματα σπρώχνοντας και σπρωχνόμενοι, ξεφωνίζοντας: «Έρχεται! Έρχεται!» Σε δυο καφενεία της οδού Σταδίου, παπάδες έκαναν ανάσταση, ιερούργησαν, υποχρεώνοντας με τα περίστροφα στο χέρι μερικούς βενιζελικούς, να παρακολοθήσουν όρθιοι και με ευλάβεια. Δυό κηδείες έγιναν, του  Βενιζέλου, όπου πήγαιναν σε φέρετρο έναν άνθρωπο – κούκλα, με πράσινο πρόσωπο και τον συνόδευε λαός, λούστροι, γυναίκες, ξεφωνίζοντας αισχρότητες και βρωμισιές.

Την ώρα της αναχώρησης του Βενιζέλου από το σπίτι του, πήγαν κυρίες του κόσμου να δουν το θέαμα αυτό του μεγάλου ανδρός, που μας πήγε στην Πόλη, φεύγοντας σαν κακούργος, με φύλακες οπλισμένους, διωγμένος από το λαό που αυτός τετραπλασίασε. Τα τελευταία λόγια του στο Βούλγαρη, αποχαιρετώντας τον, ήταν: «Σαν κακούργοι φεύγουμε…»

 

This entry was posted in εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2015 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

 1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

  Από την εποχή του Βενιζέλου μέχρι και σήμερα δεν είδαμε κανέναν άλλο πολιτικό να φεύγει μ’ αυτόν τον τρόπο, παρά τα δεινά που ενδεχομένως έχει επιφέρει στην Πατρίδα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει συνήθως. Οι ηττημένοι παραδίδουν περίπου κράτος, οι νικητές παραλαμβάνουν περίπου χάος, οι ηττημένοι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη (σιγά τα ωά), οι νικητές επιθυμούν να οδηγήσουν τη χώρα ένα βήμα μπροστά, και όλοι μαζί καταλήγουμε στον γκρεμό. Και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά ο προηγούμενος φαύλος κύκλος έκλεισε οριστικά…

 2. Ο/Η Netgroup λέει:

  Από σήμερα στην Ελλάδα τελειώνει η Οικογενειοκρατία. Ένα Σχέδιο που άρχισε το 2006 και ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα το 2015. Και ΤΩΡΑ ΤΙ ????
  Τα κεφάλια μέσα και ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ για να γεμίσουν τα Κρατικά Ταμεία.

 3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Το πιάσατε πολύ καλά, οι φίλοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s