Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤHN «ΟΡΘΟΔΙΚΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

pez1Από κείμενο του Νίκου Παρασκευόπουλου για τη δίκαια διαχείριση των κοινών στην πόλη

Δεν είναι σπάνιο να εκτίθενται δια του Τύπου τα στοιχεία παρατήρησης από τη μεγάλη ελληνική πόλη μαζί με τις αντίστοιχες κριτικές επισημάνσεις για την καταστροφή της. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ, αφού πρώτα αναφέρεται στον πόλεμο κατά του πρασίνου που έγινε –σε μεγάλη έκταση– στην όόόμορφη Θεσσαλονίίίίκη προβαίνει σε περισσότερο σημειώδεις παρατηρήσεις:

«Μικρότερο αλλά όχι αμελητέο κακό είναι ότι λείπουν τα παγκάκια και οι δημόσιες τουαλέτες. Στην παλιά παραλία, σήμα της πόλης, δεν έχει απομείνει ούτε ένα παγκάκι να ξεκουραστεί ένας διαβάτης, τουρίστας, γέροντας. Αν θέλουν να ξαποστάσουν, μπορούν να καθήσουν μόνο στα καφέ πληρώνοντας. Ο ξένος μάλιστα κινείται στην πόλη με δυσκολία και για τον πρόσθετο λόγο ότι πολλές πινακίδες με ονόματα των οδών έχουν εξαφανιστεί».

Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας συντάσσεται με τη θέση του αδύναμου απλού ανθρώπου της πόλης (του διαβάτη, του τουρίστα, του γέροντα, του ξένου), δηλαδή του πεζού που έχει λιγότερα μέσα στη διάθεσή του σε σχέση μάλιστα με τον τεθωρακισμένο εποχούμενο για τον οποίον υπάρχει μια πλήρης υποδομή άνεσης, ταχύτητας και ασφάλειας καθώς και μεγάλη θεσμική προστασία. Ο συγγραφέας υποστηρίζει δηλαδή τον απλό αδύναμο άνθρωπο που μέσα στην ελληνική πόλη δεν έχει την εκπεφρασμένη υποστήριξη της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου. Και μάλιστα, αυτός ο απλός αδύναμος άνθρωπος, ο πεζός, δεν έχει καν τη δυνατότητα να περπατήσει στα πεζοδρόμια.

Πιο κάτω στο κείμενό του ο Παρασκευόπουλος κάνει ακριβώς λόγο για τη θλιβερή κατάντια των πεζοδρομίων της πόλης του (πράγμα που ισχύει για τα κατ’ ευφημισμόν «πεζο»δρόμια όλων των ελληνικών πόλεων) που –με τις ευλογίες των αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και με το ψηφοθηρικό αζημίωτο– καταλαμβάνονται από «εμπορεύματα καταστημάτων, τραπεζοκαθίσματα (έως και καναπέδες) θερμάστρες υγραερίου, ογκώδεις ζαρντινιέρες, αυτοκίνητα, παρκαρισμένες μοτοσικλέτες». Είναι φανερό από τα αποσπάσματα αυτού του κειμένου ότι η ελληνική κοινωνία ανέχεται το κακό μέσα στην πόλη.

Νίκου Παρασκευόπουλου, «Παγκοσμιοποίηση: Το μοντέλο της Θεσσαλονίκης», Ελευθεροτυπία, 19 Απριλίου 2006, σελ. 9.

 

 

This entry was posted in πεζός, πεζόδρομος, πλακόστρωση, πολεοδομία, πολιτισμός, Δημόσιος Χώρος, αυτοκίνητο, κινητικότητα and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤHN «ΟΡΘΟΔΙΚΙΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Διαβάστε εδώ για την ορθοδικία και για τη σχέση της με τη διαγενεακή προστασία του περιβάλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s