ΕΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

Στις 28 Μαρτίου 2015 ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα τονίσει τη σημασία των ιδιωτικών αρχείων για την μελέτη της ιστορίας της Πρέβεζας.

Sklaven1Ιδιαίτερη συμμετοχή στην παρουσίαση του «Ημερολογίου» του Ιωάννη Μ. Ρέντζου −με παρέμβαση σχετική με τα αρχεία και τη σημασία τους για την ιστορία του τόπου μας− έχει και ο Σπύρος Σκλαβενίτης. Είναι προφανής η «καθ΄ ύλην» αρμοδιότητα του φίλου ομιλητή, αφού ο ίδιος είναι προϊστάμενος των Αρχείων του Νομού Πρέβεζας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ).

Διδάκτορας Ιστορίας ο ομιλητής, θα υποστηρίξει πως «αρχεία και ιστορία είναι έννοιες αλληλένδετες». Συνεπώς, κάθε παρόμοιο υλικό που βρίσκεται ακόμα στα πρεβεζάνικα σπίτια αποτελεί μια ιστορική πηγή. Που πρέπει να αξιολογηθεί και ανάλογα να αξιοποιηθεί. Ο τίτλος της παρουσίασης του Σπύρου Σκλαβενίτη είναι:

«Η σημασία των ιδιωτικών αρχείων για την μελέτη της ιστορίας της Πρέβεζας. Το παράδειγμα του Ημερολογίου του Ι. Μ. Ρέντζου».

IMR_exof_dimosΟ εκλεκτός ομιλητής θα αναφερθεί στη σημασία που έχουν τα αρχεία, και μάλιστα και τα ιδιωτικά, για την τεκμηρίωση του παρελθόντος. Θα δώσει άλλωστε έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Πρέβεζας, όπως αυτός αναδεικνύεται γενικά από τα αρχεία αλλά και ιδιαίτερα από το «Ημερολόγιο» του Ι. Μ. Ρέντζου. Ο Σπύρος Σκλαβενίτης θεωρεί την «έκδοσή του ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων αξιοποίησης ενός ιδιωτικού αρχείου από την ιστορική έρευνα».

Μαζί με άλλους εκλεκτούς παρουσιαστές, που θα είναι και αυτοί οι πρώτοι αναγνώστες του «Ημερολογίου» του Ι.Μ.Ρ., το βιβλίο θα αναλυθεί το Σάββατο στις 28 Μαρτίου 2015 στη δημοτική πολιτιστική αίθουσα της «Όασης». Περισσότερες λεπτομέρειες θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο».

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΕΝΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  3. Παράθεμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s