ΠΑΝΟΥΚΛΑ, ΤΥΦΟΣ, ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.»


Ο γιατρός Λάμπρος Σακκάς θα μας μιλήσει για τις αρρώστιες των Πρεβεζάνων και τους γιατρούς στην Πρέβεζα, στην ημερίδα της 28ης Μαρτίου 2015

SakkasΕποχές πολέμων και γενικευμένης ανέχειας καθώς και μεγάλων στερήσεων οι ιστορικές περίοδοι που καλύπτει το Ημερολόγιο, μας φέρνουν επίσης κοντά στις αρρώστιες. Στην ημερίδα της 28ης Μαρτίου 2015 (στην «Όαση», στις 7.30 μ.μ.) ο εκλεκτός φίλος γιατρός Λάμπρος Σακκάς, πολυταξιδεμένος συνεργάτης των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», θα μας μιλήσει για τη νόσο στην Πρέβεζα και τις αρρώστιες των Πρεβεζάνων.
Όπως βλέπουμε στην εγγραφή της 23ης Απριλίου 1913 γίνεται λόγος για το θάνατο ενός νεαρού Πρεβεζάνου και ενός παιδιού και αμέσως, στην επόμενη εγγραφή, της 24ης Απριλίου 1913, αντιλαμβανόμαστε το γενικό πλαίσιο: «Πολλαί ασθένειαι. Φόβος κατέχει τους πάντας. Ανεπτύχθησαν απειράριθμοι μύϊαι και όλος ο κόσμος παραπονείται.» Η οικογένεια του Χρ. Κούκα, κουμπάρου του Ι.Μ.Ρ., χάνει τρία παιδιά μέσα σε μια βδομάδα (βλ. εγγραφές 13-17 Απριλίου 1918).
Οι ασθένειες εκδηλώνονται ως μεμονωμένα περιστατικά που οδηγούν στο θάνατο αλλά και ως επιδημίες με κυριολεκτικά μοιραία τραγικά αποτελέσματα. Μια τέτοια ενδημική και κατά καιρούς επιδημική νόσος εκείνης της εποχής ο τύφος, στοιχειώνει την οικογένεια του Ι.Μ.Ρ., αφού και ο ίδιος θα πεθάνει από τη νόσο αυτή. Ο ίδιος κάνειμάλιστα σε σύντομη αλλά ακριβέστατη επιδημιολογική στατιστική: «8 κρούσματα τύφου και είναι τα πάντα θανατηφόρα, ενώ επιστημονικώς έπρεπε να είναι 20% δηλαδή 160/100» (δηλαδή ένα έως δύο άτομα).
IMR_exof_dimosΠρος το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου πληροφορούμαστε πως στην Πρέβεζα έχει φθάσει η λεγόμενη «ισπανική γρίπη». Ο κατόπιν γνωστός στις ημέρες μας ιός Η1Ν1 μεταπήδησε από πτηνά στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται μεταξύ των ίδιων των ανθρώπων. Ο Ι.Μ.Ρ. προσθέτει ότι «η επάρατος αυτή νόσος κάμνει θραύσιν και καθ΄ εκάστην αποθνήσκουσιν από 8-12 άνθρωποι». Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και με άλλη εγγραφή, προσθέτοντας και τους 10-15 στρατιώτες που πεθαίνουν την ημέρα. Έτσι, αποφασίστηκε στην Πρέβεζα να γίνει λιτανεία για την αποτροπή της νόσου.
Η Πρέβεζα γίνεται και κέντρο διάδοσης πανούκλας μερικά χρόνια μετά. Στην εγγραφή της 26ης Μαΐου 1922 διαβάζουμε: «Αιφνίδιον κρούσμα πανώλους κατετάραξεν την κοινωνίαν». Στη συνέχεια ο Ι.Μ.Ρ. γράφει σχετικές λεπτομέρειες. Μαθαίνουμε πως πρόκειται για «κρούσμα βουβωνικής πανώλους» που οδήγησε στο θάνατο, το δε θύμα «ετάφη μακράν της πόλεως εις θέσιν Τσαρλαμπά». Οι εγγραφές σε σχέση με την πανώλη συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες. Στις 5 Ιουνίου 1922 και «έτερον κρούσμα πανώλους ενεφανίσθη» με επίσης νεκρό τον προσβληθέντα.
Προς το τέλος της δεκαετίας του 1920 (έχουμε φθάσει 1928) ο περίφημος «δάγκειος πυρετός» κάνει την εμφάνισή του και στην Πρέβεζα. Πρόκειται για μόλυνση που προκαλείται από το «δάγκειο ιό» και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών. Η ευρύτερη οικογένεια του Ι.Μ.Ρ. αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση καταγραφής της ταχύτητας εκδήλωσης των κρουσμάτων.

Με τίτλο
«Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ Ι.Μ.ΡΕΝΤΖΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»
ο φίλος ομιλητής θα ασχοληθεί με τον κοινωνικό μετασχηματισμό, τα πολιτικά γεγονότα, την οικονομική δυσπραγία και την επιδημιολογία. Επίσης θα μιλήσει για τη νόσο και τα αίτιά της σύμφωνα με τον Ι.Μ.Ρ. καθώς και για τις ασθένειες σαν οικογενειακό και προσωπικό γεγονός, δίνοντας την «κλινική ματιά ενός οικογενειάρχη, οικονομικού και δημόσιου παράγοντα της πόλης», αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές με το κλινικό βλέμμα της Δύσης και θέτοντας ερωτήματα για τους γιατρούς της Πρέβεζας και την παρουσία ή την απουσία της Κλινικής.

Μαζί με άλλους εκλεκτούς παρουσιαστές, που θα είναι και αυτοί οι πρώτοι αναγνώστες του «Ημερολογίου» του Ι.Μ.Ρ., το βιβλίο θα αναλυθεί το Σάββατο στις 28 Μαρτίου 2015 στη δημοτική πολιτιστική αίθουσα της «Όασης». Περισσότερες λεπτομέρειες θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο».

Advertisements
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεοδομία, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, κοινωνικό ιατρείο and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΑΝΟΥΚΛΑ, ΤΥΦΟΣ, ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.»

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  3. Παράθεμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s