Ο ΝΙΚΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.

Οι Πρεβεζάνοι έχουν συναίσθηση της ιστορικής τους ύπαρξης και παρουσίας και δεν το κρύβουν.

ngian_foto«Μετέωρος κατάστασις επικρατεί. Τα πνεύματα εις αναβρασμόν. Οι Βενιζελικοί πάντα λίθον κινούν όπως η Πρέβεζα καταληφθή υπό Αγγλογάλλων. Οι Κυβερνητικοί, έχοντες διαταγάς, αναμένουσιν τους Ιταλούς, οι οποίοι πολύ βραδέως κατέρχονται». Αυτό το παράθεμα διαλέγει ο εκλεκτός ομιλητής και φίλος Νίκος Γιαννούλης, πρώην δήμαρχος της Πρέβεζας επί πολλά χρόνια, για να «ανοίξει» την παρέμβασή του στην ημερίδα του Σαββάτου 28 Μαρτίου 2015.
Ενώ στον πρώτο τόμο του Ημερολογίου ο συγγραφέας Ι.Μ.Ρ. παρατηρεί τη ζωή της Πρέβεζας στο οθωμανικό περιβάλλον της και, μέσα από αυτό, απλά αφουκράζεται το σφυγμό της διεθνούς Ιστορίας, αντίθετα, κατά τη δεύτερη εικοσαετία, αυτός ο ίδιος άνθρωπος βιώνει καθημερινά τις έντονες και τραγικές διακυμάνσεις της ελληνικής πρεβεζάνικης και παγκόσμιας πολιτικο-ιστορικής δράσης, όπως αυτές προβάλλονται στο ελλαδικό, πλέον, έδαφος της πόλης του.
Οι δρόμοι της Πρέβεζας και το λιμάνι της πάλλονται εκείνη την εποχή με ρυθμό ασυμβίβαστο, θα λέγαμε, με το τόσο μικρό μέγεθός της. Ο λαός της αισθάνεται πως βρίσκεται μέσα στην Ιστορία ή, επιθυμεί διακαώς αυτή την ένταξη, και το εκδηλώνει. Οι Πρεβεζάνοι έχουν συναίσθηση της ιστορικής τους ύπαρξης και παρουσίας και δεν το κρύβουν.
IMR_exof_dimosΩς ντόπιος συγγραφέας, υποκείμενο αλλά και αντικείμενο του κειμένου του, ο Ι.Μ.Ρ. ζει και μας μεταφέρει βιωματικά το εξής: Ο πρεβεζάνικος λαός θέλει να ζήσει την ιστορία, που πιστεύει πως στερήθηκε στις προηγούμενες εθνικές ιστορικές φάσεις. Και πρέπει να το πούμε, από την πρώτη στιγμή, πως το φιλοβενιζελικό πνεύμα που διαπερνά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αυτός ο πολιτικός ενθουσιασμός των Βενιζελικών της Πρέβεζας, είναι εκείνο το στοιχείο που δίνει ζωντάνια στους πολίτες και ζωή στην πόλη.
Μέσα σε ποια και μέχρι ποια όρια συμβαίνουν αυτά; Πώς θα αντιληφθούμε σήμερα αυτή την πολιτικοποίηση με τους δικούς της κοινωνικούς και οικονομικούς όρους; Ο Νίκος Δ. Γιαννούλης, φυσικός-περιβαλλοντολόγος (PhD, MSc), θα επιχειρήσει αυτή την ανάλυση με την ομιλία του, της οποίας ο τίτλος είναι «ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ».΄
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο».

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, τοπικότητα, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ρέντζος, εσωτερική γεωπολική and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Ο ΝΙΚΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ.

  1. Παράθεμα: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  3. Παράθεμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s