Ο Λάζαρος Συνέσιος θα παρουσιάσει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 σκηνές από τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που περιγράφει ο Ι.Μ.Ρ. στο «Ημερολόγιο»
Ο ακούραστος ερευνητής ιστορικών ζητημάτων της πόλης μας και συγγραφέας, εκλεκτός φίλος Λάζαρος Συνέσιος, εκτιμά πως μέσα από το «Ημερολόγιο» που τηρούσε ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος, πρεβεζάνος έμπορος και «εξέχον μέλος της κοινωνίας της Πρέβεζας», αποκαλύπτεται η ζωή της πόλης, ο μικρόκοσμός της, τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του και ο τρόπος με τον οποίο τα βίωσαν οι κάτοικοί της. «Ο Μεγάλος Πόλεμος (Α΄ Παγκ. Πόλεμος, 1914-1918)», θα υποστηρίζει ο ομιλητής «είχε τον αντίκτυπό του και στην Πρέβεζα και άφησε βαθιές τομές στην πόλη μας, στη ζωή των κατοίκων της, του ίδιου του Ι.Μ. Ρέντζου, που, άμεσα ή έμμεσα, πέρασαν στις σελίδες του Ημερολογίου του», από το οποίο αυτός ανασύρει χαρακτηριστικές εγγραφές. Ανοίγοντας το Ημερολόγιο στην εγγραφή της 5ης Νοεμβρίου 1916 διαβάζουμε:
«Σήμερον ήλθεν εν μεταγωγικόν γαλλικόν εις το οποίον επιβιβάσθησαν περί τους διακοσίους μεταναστεύοντες διά Μασσαλίαν. Τούτο ιδόντες πολλοί Πρεβεζαίοι και παροτρυνθέντες υπό πρακτόρων της γαλλικής προπαγάνδας με υποσχέσεις, ότι θα λάβωσιν ημερομίσθιον προς Δραχμάς 7-14 αναλόγως της αξίας και της τέχνης την οποίαν ο καθείς γνωρίζει, επιβιβάσθησαν σχεδόν εκατό άτομα και ανεχώρησαν εγκαταλείποντες γονείς, αδελφούς και αδελφές εις το έλεος του θεού. Και γεννάται το ερώτημα»
συνεχίζει ο Ι.Μ.Ρ.
«είναι, αλήθεια, αληθές ότι οι επιβιβασθέντες και αναχωρήσαντες θα καταταχθώσιν εις διαφόρους εργασίας ή θα εκγυμνασθώσιν, αληθώς, και θα αποσταλώσιν εις το μέτωπον του πολέμου;».
Μολονότι η Ελλάδα άργησε να μπει στον Πόλεμο, λόγω της μεγάλης διαφωνίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Βασ. Κωνσταντίνου, που άλλωστε οδήγησε στο μεγάλο Εθνικό Διχασμό, η Πρέβεζα, λόγω του λιμανιού της, βρισκόταν περισσότερο εκτεθειμένη στον πόλεμο αυτό σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις. Με τίτλο λοιπόν
Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ «ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.ΡΕΝΤΖΟΥ
ο εκλεκτός ομιλητής θα αναδείξει αυτά τα στοιχεία στην εισήγησή του το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 7.30 το βράδυ στην ΟΑΣΗ.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα καθώς και αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο»μπορείτε να διαβάστε εδώ.

«Σήμερον ήλθεν εν μεταγωγικόν γαλλικόν εις το οποίον επιβιβάσθησαν περί τους διακοσίους μεταναστεύοντες διά Μασσαλίαν. Τούτο ιδόντες πολλοί Πρεβεζαίοι και παροτρυνθέντες υπό πρακτόρων της γαλλικής προπαγάνδας με υποσχέσεις, ότι θα λάβωσιν ημερομίσθιον προς Δραχμάς 7-14 αναλόγως της αξίας και της τέχνης την οποίαν ο καθείς γνωρίζει, επιβιβάσθησαν σχεδόν εκατό άτομα και ανεχώρησαν εγκαταλείποντες γονείς, αδελφούς και αδελφές εις το έλεος του θεού. Και γεννάται το ερώτημα»
«είναι, αλήθεια, αληθές ότι οι επιβιβασθέντες και αναχωρήσαντες θα καταταχθώσιν εις διαφόρους εργασίας ή θα εκγυμνασθώσιν, αληθώς, και θα αποσταλώσιν εις το μέτωπον του πολέμου;».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα καθώς και αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο»μπορείτε να διαβάστε εδώ.
Παράθεμα: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"
ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΡΕΝΤΖΟΥ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1913-1933
Η Διχασμένη Πρέβεζα
Σημειώσεις ενός αναγνώστη
Τυχερός ο παππούς Ι.Μ.Ρέντζος . Ευτύχησε να έχει εγγονό τον Ι.Δ.Ρέντζο.
Πολλοί γράφουν ημερολόγια και λογοτεχνήματα, τα αφήνουν στο συρτάρι, με την κρυφή ελπίδα να τα βρουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να τα εκδώσουν και να κερδίσουν έστω μεταθανάτια τη δικαίωση. Στις πιο πολλές περιπτώσεις γίνονται θύματα των “εκκαθαρίσεων” συρταριών, ντουλαπιών και βιβλιοθηκών από τους απογόνους.
Εδώ αντιθέτως βρέθηκε ο γιός, που διέσωσε και ο εγγονός που ανέδειξε και δημοσιοποίησε όχι μόνο το ημερολόγιο του παππού, αλλά την προσωπικότητα, τη δράση του, το έργο και τη ζωή του, δημιουργώντας ταυτόχρονα .ένα ιστορικό, πολιτικό , οικονομικό και λαογραφικό αφήγημα για την πόλη της Πρέβεζας. Επί πλέον ζωγραφίζει ένα πίνακα μιας ιδιαίτερα ταραγμένης εποχής με πλαίσιο την Ελλάδα, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Με πολλή κόπο, εργασία, τέχνη , έρευνα , γνώση και ευρηματικότητα κατάφερε να παρουσιάσει μια Καθηγητική Διατριβή τεκμηριώνοντας γεγονότα, φωτίζοντας πρόσωπα και αναδεικνύοντας τη ζωή της εποχής στην Πρέβεζα και στην Ελλάδα σε μια έκδοση με μια εκπληκτική πληρότητα.
Καθώς οι νόμοι της ζωής, και της ιστορίας μάλλον παραμένουν αναλλοίωτοι , η μελέτη του έργου είναι χρήσιμη και πολύτιμη και για την κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της σύγχρονης, προβληματικής μας εποχής.
Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Ι.Μ.Ρνετζου, όπως αναδεικνύεται μέσα από το ημερολόγιο του είναι η επιτομή των αρετών, των σπουδαίων εκείνων Ελλήνων που δημιούργησαν την Ελλάδα . Εργατικότητα, δημιουργικότητα, δικαιοσύνη, συνέπεια, κοινωνικότητα, πίστη στο Θεό και αγάπη στον συνάνθρωπο. Βιβλικός πατέρας αναλώνεται στην φροντίδα της οικογένειας του , παρέχει τα πάντα στα παιδιά του, μέχρι που τα κακομαθαίνει, αναλαμβάνει όλα τα βάρη μόνος του όντας ίσως εξαίρεση στο πνεύμα της εποχής, όπως τουλάχιστον το έχω εγώ στο μυαλό μου.
Σε γενικότερη θεώρηση η ζωή του Ι.Μ.Ρ είναι η εικόνα του κύκλου της ζωής, της ανόδου και της πτώσης ,της μοίρας ,αν θέλετε, των ανθρώπων, των κοινωνιών, των λαών και των κρατών. Διαρκής αγώνας, πάλη ενάντια σε ποικίλες αντιξοότητες, επικράτηση οικονομική και κοινωνική, ακμή και καταξίωση και μετά… οικονομική καταστροφή, πτώση αλλά όχι κατάπτωση κοινωνική και ηθική. Πεθαίνει ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Μελετώντας το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ
Έμαθα για τη ζωή των ανθρώπων την εποχή εκείνη, ζωή δύσκολη, με πείνα, αρρώστιες, ανασφάλεια, φτώχεια και ταλαιπωρία, πολέμους και καταστροφές, πολιτική αστάθεια, αντιπαραθέσεις, κινήματα και συγκρούσεις., τον Εθνικό Διχασμό. Ήταν δηλαδή ένα «βιωματικό» μάθημα Ιστορίας και ένα μάθημα ζωής. Πέρα από τα μεγάλα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που αναδεικνύονται στο ημερολόγιο , μου έκαναν εντύπωση και πολλά μικρά και καθημερινά.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ
1. Ο Όρκος του Δημάρχου. Σελ 261 …. μη δεχόμενος δώρα εμμέσως ή αμέσως.
2. Η καταγραφή των τιμών των βασικών αγαθών σε όλη τη διάρκεια του ημερολογίου και η ανάλυση από τον επιμελητή.
3. Το πλήθος των πλοίων που εξυπηρετούσαν τη θαλάσσια συγκοινωνία, που άλλαζαν συχνά ονόματα, ίσως επειδή άλλαζαν πλοιοκτησία.
4. Η περιγραφή της άφιξης και υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής.
5. Η συμπεριφορά των Πρεβεζάνων στον ηττημένο Εσάτ Πασά .
6. Το κατευόδιο των Πρεβεζάνων στους απελασσόμενους Τούρκους
7. Η διάλεξη του αρχαιολόγου Αλέκου Φιλαδελφέως περί Νικοπόλεως, που έγινε με εισιτήριο. Συνελέγη ποσόν με καθαρό υπόλοιπο 2053 δρχ. Η διάλεξη έγινε στις 16 Φεβρουαρίου 1922, αλλά δεν καταγράφεται. Καταγράφεται όμως 8 χρόνια αργότερα 14 Φεβρουαρίου 1930, όταν εκταμιεύονται από την Τράπεζα τα χρήματα αυτά με τους τόκους τους, για την κατασκευή σιδηράς θύρας του Μουσείου. Δήμαρχος και στις δύο ημερομηνίες ήταν ο Ι.Μ.Ρ
8. Ο τοκετός της Αναστασίας Χ. Ρέντζου, που κράτησε 3,5 μέρες και η περιγραφή της αναστάτωσης και αγωνίας της οικογένειας.
9. Η ΚΑΤΑΒΡΕΚΤΙΚΉ ΑΝΤΛΊΑ που έφτασε στην Πρέβεζα 29 Ιουνίου 1930 .Έφερε στη μνήμη μου εικόνες των παιδικών μου χρόνων , δεκαετία του πενήντα, με μια παρόμοια αντλία να καταβρέχει τους χωμάτινους αλλά και τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της Μυτιλήνης.
10. Το παράπονο του παππού για την μετακόμιση του γιού του Μιχαήλ στο Θεσπρωτικό, που φαίνεται πως ήταν πολύ βαρύ πλήγμα γι αυτόν.
11. Η Προφητική οικονομική ανάλυση της 30η Σεπτεμβρίου 1921, όταν με πίκρα και παράπονο, αλλά και αγανάκτηση για την έλλειψη κατανόησης από τα παιδιά του και την σπάταλη διαβίωση τους, προβλέπει ότι θα επέλθει η καταστροφή. Ομοίως και στο απολογισμό της 31ης Δεκεμβρίου 1924.Τέλος η πίκρα του όταν το Δεκέμβριο του 1928 υποθηκεύει την περιουσία του , φέρνει κλάματα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1. Στη σελίδα 230 η φωτογραφία δείχνει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ του 1918 και όχι ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. Το ζήτησε πιθανόν για κάποια χρήση αυτή τη χρονιά. Ήταν 50 χρονών. Η κλάση του ήταν 1889.
2. Σε κάποιο γάμο ο κουμπάρος αναφέρεται ως ‘νουνός». Έτσι λεγόταν ή είναι λάθος;
3. Στη σελίδα 431 γιατί το (sic) στο γης;
4. Η έλλειψη εγγραφής για την αυτοκτονία Καρυωτάκη δεν είναι περίεργη κατά τη γνώμη μου. Ήταν ένας υπάλληλος της Νομαρχίας από ξένο μέρος, που έζησε για 34 μέρες στη πόλη. Σε ελάχιστους θα ήταν γνωστός από πριν και ελάχιστοι θα τον γνώρισαν εκεί. Για τους Πρεβεζάνους θα ήταν η αυτοκτονία κάποιου άγνωστου ξένου. Ο Ι.Μ.Ρ που βρισκόταν αυτό το διάστημα σε μεγάλη στενοχώρια, με άλυτα οικονομικά προβλήματα να τον βασανίζουν, δεν θα έδωσε μεγάλη σημασία στο γεγονός, ακόμα και αν το άκουσε. Θα το πέρασε ξώφαλτσα.
5. Από το 1931 είτε λόγω προβλημάτων υγείας είτε λόγω της οικονομικής καταστροφής ατονούν τα ανακλαστικά του στις εγγραφές του ημερολογίου. Έτσι δεν καταγράφεται η παραίτηση του Μητροπολίτου Ιωακείμ του Β΄, όπως δεν καταγράφεται και η γέννηση του εγγονού του από τη κόρη του Αρετή, του οποίου όμως καταγράφεται η βάφτιση στις 28 φεβρουαρίου 1932.
6. Στη σελ. 298, τρίτη από το τέλος γραμμή τυπογραφικό λάθος; στήμα αντί για κτήμα.
7. Δεν φαίνεται αρκετά στην περίοδο του ημερολογίου(1913-1923) η ύπαρξη και η ζωή των Μωαμεθανών και οι σχέσεις Μωαμεθανών και Χριστιανών στη Πρέβεζα.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Είναι τύχη για την Πρέβεζα αυτό το σύγγραμμα. Μακάρι να είχε κάτι παρόμοιο και για τα υπόλοιπα χρόνια της Ιστορίας της. Μακάρι να είχε κάτι παρόμοιο και κάθε πόλη της πατρίδας μας.
Ευχαριστούμε Γιάννη παππού που δημιούργησες και κατέγραψες το περιεχόμενο του ημερολογίου.
Ευχαριστούμε Δημήτρη υιέ που διεφύλαξες το υλικό.
Ευχαριστούμε Γιάννη εγγονέ που κοπίασες τόσο για τον παππού, τον πατέρα, την Πρέβεζα και για μας.
Κώστας Σπανός
Ευχαριστώ τον εκλεκτό φίλο και συνεργάτη για την παρέμβασή του.
Το αναδημοσιεύω εδώ: https://dimosioshoros.wordpress.com/2015/03/26/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%89%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b7/
Παράθεμα: "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"
Παράθεμα: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ» ΤΟΥ Ι.Μ.Ρ. | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"