Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Sklaven_Παρουσίαση βιβλίου

…με αφορμή το παράδειγμα του Ημερολογίου του Ι. Μ. Ρεντζου, θέμα που ανέπτυξε ο Σπύρος Σκλαβενίτης, διδάκτορας Ιστορίας, προϊστάμενος ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας.

Όπως γράψαμε, το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 το βράδυ 10.30 έγινε στον δημοτικό πολιτιστικό χώρο της «Όασης» η ημερίδα που είχε ανακοινωθεί, με περιεχόμενο την παρουσίαση του δεύτερου τόμου του «Ημερολογίου» του Ιωάννη Μ. Ρέντζου.

Παρουσιάζουμε εδώ όλο το κείμενο που αποτέλεσε εισήγηση του Σπύρου Σκλαβενίτη στην ημερίδα, σύμφωνα με τον οποίον

    «Η έκδοση του ημερολογίου του Ιωάννη Μ. Ρέντζου, μεγαλέμπορου και δημάρχου της Πρέβεζας, μας προσφέρει μιαν αυθεντική καταγραφή της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής στην Πρέβεζα κατά την περίοδο 1893-1933. Οι πληροφορίες που αντλούμε, κυρίως για την περίοδο μετά την απελευθέρωση, είναι πολύτιμες γιατί συχνά δεν διαθέτουμε άλλες σύγχρονες πηγές για τα γεγονότα και τις καταστάσεις που περιγράφονται στο ημερολόγιο. Επιπλέον, το ημερολόγιο γίνεται αφορμή για να πάρουμε και μια γεύση από ενδιαφέροντα ιστορικά τεκμήρια του ιδιωτικού αρχείου ενός προσώπου με έντονη παρουσία στη δημόσια ζωή. Έτσι, η έκδοση τόσο του ίδιου του ημερολογίου όσο και δειγμάτων του αρχείου αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση για άλλους Πρεβεζάνους που διαθέτουν αντίστοιχα αρχειακά τεκμήρια που μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.»

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα καθώς και αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο» μπορείτε να διαβάστε εδώ.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s