ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΛΕΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ;

Συντρόφοι υπάρχουν και οι δημόσιες συγκοινωνίες και το σιδηροδρομικό δίκτυο για να αγωνιστούμε

autobahnΜια δυναμική κίνηση, μετά από πανελλαδική συνάντηση που έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου 2015, οδήγησε στο συμπέρασμα πως «οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό» και συνεπώς «θα πρέπει να είναι ελεύθεροι για όλους» τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων χωρίς αυτοί να καταβάλλουν διόδια.

Οι φορείς της σημαντικής αυτής κίνησης και κινητοποίησης παλεύουν «για ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης με καταγγελία των συμβάσεων παραχώρησης και για έλεγχο και διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων από δημόσιο φορέα» και διεκδικούν πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων στις 5 Απρίλη.

Μια σειρά από άμεσα μέτρα που προτείνονται στις αγωνιστικές διεκδικήσεις, προβλέπουν απόσυρση της αστυνομίας από τους σταθμούς διοδίων, αμνήστευση ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων για αγώνες ενάντια στα διόδια, αναστολή περαιτέρω εγκαταστάσεων σταθμών διοδίων και άμεση διακοπή εργασιών των υπό κατασκευή σταθμών διοδίων.

Θεωρούμε ως «Δημόσιος Χώρος» πως οι κινηματικές αυτές δράσεις, που όμοιες τους έλαβαν χώρα και στο Άκτιο, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», αφενός μεν αναδεικνύουν τη γενική προβληματική των μεταφορών και των συγκοινωνιών στη χώρα, αφετέρου βάζουν σε πρώτο πλάνο την ιδιωτική αυτοκίνηση. Με άλλα λόγια υπηρετούν −σκόπιμα ή αθέλητα− τη βιομηχανία της αυτοκίνησης και της πετρελαϊκής ενέργειας, δηλαδή τα μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια.

Πιστεύουμε πως τέτοιες δράσεις πρέπει να αξιολογηθούν από τις κωφεύουσες αριστερές και κομμουνιστικές πολιτικές κινήσεις της χώρας και της πρεβεζάνικης περιφέρειας και «με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού τοπίου στη χώρα μας, αλλά και τις πρωτοφανείς διώξεις, μέσω εξοντωτικών προστίμων, διαταγών πληρωμής, αγωγών» κ.λπ. να υπάρξουν τοποθετήσεις για μια δημοκρατική κινητικότητα, τις δημόσιες μεταφορές και τις συγκοινωνίες με κέντρο βάρους την ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου. Το ζήτημα έχει την ιδιαιτερότητά του στην παραμελημένη Ήπειρο (και την εγκαταλελειμμένη  Πρέβεζα).

Διαφορετικά, να φορέσουμε τα αντιμνημονιακά γουναρικά να βγούμε στους δρόμους …

Advertisements
This entry was posted in τροχαία εγκλήματα, Δημόσιος Χώρος, Πετρέλαιο, αυτοκίνητο, κινητικότητα, λαϊκό κίνημα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s