Ο ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΩΝ

Χαιρετίζουμε την έκδοση του εντύπου δημιουργικής έκφρασης «ο κήπος της Πρέβεζας»

Bosch1Με ευχάριστο συναίσθημα, που δεν διαψεύσθηκε μετά, πήραμε στα χέρια μας και ξεφυλλίσαμε το νέο πρεβεζάνικο περιοδικό πολιτιστικής παρέμβασης με τίτλο «ο κήπος της Πρέβεζας». Κατόπιν διαβάσαμε σελίδα – σελίδα τα ενυπόγραφα άρθρα του και τα βρήκαμε της αρεσκείας μας.
Για όποιον προμηθεύτηκε το καλαίσθητο έντυπο, αφού μιλάω για το πρώτο τεύχος, που κυκλοφόρησε Μάρτιο, δεν έχω κάτι νεότερο να γράψω, αλλά σαν αντικείμενο του πρεβεζάνικου δημόσιου χώρου που είναι ο «κήπος», έχουμε την υποχρέωση να το κουβεντιάσουμε.
Το περιοδικό εκδίδεται από τον σχεδόν ομώνυμο νεοσύστατο «πολιτιστικό σύλλογο Πρέβεζας» που, με τον πλήρη τίτλο «ο κήπος των τεχνών», συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 2014 και έκανε αισθητή την παρουσία του με τη μετάκληση του συγκροτήματος «Χαΐνηδες». Από τότε συνεχίζει να δραστηριοποιείται, με πρόσφατη την εμφάνισή του το προηγούμενο δεκαήμερο, που είχε την έκθεση φωτογραφίας (20-29 Μαρτίου 2014) στην Οικία Αθανασιάδη. Εξάλλου καλεί όσους «επιθυμούν να εκφράσουν απόψεις και ιδέες σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και τις τέχνες» να επικοινωνούν με το περιοδικό, όπου μπορούν να δημοσιεύονται και ανακοινώσεις για εκδηλώσεις.
«Ο κήπος της Πρέβεζας» είναι ένα πολιτικό περιοδικό και το χαιρετίζουμε σαν τέτοιο.
Πολιτική του (policy θα λέγαμε στα αγγλικά, όχι απλά politics) είναι να μη δημοσιεύει «απόψεις που περιέχουν πολιτικές νύξεις και προπαγανδισμό». Πάντως δεν πρέπει να το …φοβηθούμε σαν «απολιτικό». Γράφει στην εισαγωγή:
Θεωρούμε πως τα όρια του πολιτισμού εκτείνονται μακρύτερα από το σημείο που πιστεύουμε οι περισσότεροι. Ο πολιτισμός δεν αφορά μόνο τις αμέτρητες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο και τη διασκέδαση. Πολιτισμός είναι η προβολή και ανάδειξη των παραδόσεων και των εθίμων μας. Πολιτισμός είναι η καθαριότητα στους δρόμους μας…
Μακάρι να δούμε νέο πρεβεζάνικο αίμα να ενδιαφέρεται για τα πράγματα αυτά. Μακάρι να προχωρήσει η διεκδίκηση του πολιτισμού στον πρεβεζάνικο δημόσιο χώρο, στα σπασμένα πεζοδρόμια, στα γκράφιτι, στα άγρια παρκαρίσματα. Και ας μην είναι πολιτικώς κεχρωσμένα.
Ευχόμαστε ανθοφορία και καρποφορία στον «κήπο της Πρέβεζας».

Γιάννης Ρέντζος

Η εικόνα είναι απόσπασμα από το γνωστό έργο του Ιερωνύμου Μποσ με τίτλο «ο κήπος των γήινων απολαύσεων».

Advertisements
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πρεβεζάνοι εικαστικοί, πρεβεζάνοι καλλιτέχνες, πρεβεζάνοι μουσικοί, πολιτισμός, θέατρο, κινηματογράφος and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s