«ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ, ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ» (*)

Η Πρέβεζα μετέχει στην 8η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ την Κυριακή 10 Μαΐου 2015

PodilMAP

Η Πρέβεζα −παραδοσιακή ποδηλατούπολη− διεκδικεί σήμερα το αυτονόητο. Να επιστρέψει στις φυσικές λειτουργίες του ευνοϊκού για το ποδήλατο χώρου της προσδοκώντας να ξαναγίνει απλή, φιλική και βολική για όλους. Το ποδήλατο που υπηρέτησε στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες επαγγελματίες, οικογένειες και παιδιά του γυμνασίου, μπορεί να αναβιώσει οργανικά στην πόλη μας αποσπώντας το σεβασμό που του πρέπει, κερδίζοντας το χώρο που απαιτείται και αποκτώντας τις υποδομές που του χρειάζονται.

Δυστυχώς η πόλη μας (και εννοούμε τις κρατικές αρχές), αντιστέκεται στον εκσυγχρονισμό της (που είναι ταυτόχρονα και εξανθρωπισμός). Μετατρέπει τους πεζόδρομους σε «αυτοκινητοπεζόδρομους» ενώ σχεδιάζει ακόμη και σήμερα, την ανάπλαση κάθε γωνιάς της πόλης με γνώμονα τις ανάγκες του αυτοκινήτου. Κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου, αντιμετωπίζεται σαν χώρος στάσης, στάθμευσης και εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα τη βαθμιαία μεταμόρφωσης της ήσυχης, όμορφης και γραφικής πόλης μας, σε κυκλοφοριακή χαβούζα χωρίς όρους και κανόνες.

Για απόλυτα ιδιοτελείς λόγους (μικροσυμφέροντα) και παρότι το Δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει σχετικά, δεν εφαρμόζονται μέτρα ελεγχόμενης στάθμευσης και δεν επιβλέπεται η πόλη, αφού «όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται». Σήμερα περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, σε φάση σοβούσας κρίσης, απαιτείται από τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας εγρήγορση και συνεργασία για διεκδίκηση εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού της Πρέβεζας σε σύγχρονη πολιτεία αντί να καταρρέει σαν υποβαθμισμένη κοινότητα. Οι ποδηλάτες, παράλληλα με τους αγώνες των φορέων και πολιτών για τον εκσυγχρονισμό της πόλης, θα διεκδικήσουν και θα δώσουν, με τις δυνάμεις τους και την παρουσία τους, την ώθηση για να μεταμορφωθεί η Πρέβεζα σε σύγχρονη ποδηλατούπολη.

Το ποδήλατο είναι σωστή επιλογή. Είναι ασφαλές, ευχάριστο, ωφέλιμο για την υγεία, την οικονομία, την διάθεση, δεν (ηχο)ρυπαίνει και δεν ενοχλεί, χρειάζεται ελάχιστο χώρο για την κίνηση και για την στάθμευσή του. Οι ποδηλάτες της Πρέβεζας με κεντρικό σύνθημα τους «Κινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα» συνιστούν σε όλους τους συμπολίτες μας να ξαναγυρίσουν στο ποδήλατο, να αλλάξουν και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής της πόλης. Δεν είναι «λύση ανάγκης» αλλά συνειδητή επιλογή για τον κάθε «πολίτη». Ταυτόχρονα στηρίζουμε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (περπάτημα, δημόσια συγκοινωνία) και απορρίπτουν την υπερβολική χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου σαν αντικοινωνικού και σπάταλου εργαλείου για την καθημερινότητα, την ζωή, την οικονομία.

(*) ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» — Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

 

This entry was posted in πεζός, πλακόστρωση, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, Visit Preveza and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s