ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Για την ανάπτυξη της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και το σεβασμό και την κοινωνική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου

commonsfestΣτην Ημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου/Πρέβεζα την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για λίγο για το «Φεστιβάλ των κοινών αγαθών» (CommonsFest) που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 15-17 του ίδου μήνα στην Αθήνα. Είχε άλλωστε το ίδιο περιεχόμενο με τη δική μας ημερίδα σχετικά με τους τρόπους κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης, πέρα από το κράτος και την καπιταλιστική αγορά με ανάπτυξη της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και σεβασμό έως κοινωνική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου.

Το φεστιβάλ-συνέδριο της Αθήνας ήταν το τρίτο αυτού του είδους, μετά από δύο προηγούμενα φεστιβάλ-συνέδρια και διοργανώθηκε στο κτήριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων στον πεζόδρομο της Ερμού με παρουσία εκπροσώπων από τριάντα κοινότητες παραγωγής «κοινών αγαθών», από διάφορα μέρη της χώρας. Το τρίτο Φεστιβάλ των Κοινών έδειξε πως «βρισκόμαστε σε μια καμπή των εγχώριων κοινωνικών κινημάτων με τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία τους να ωριμάζουν, να αποκτούν παραγωγικά χαρακτηριστικά και να αγωνίζονται για την υλική τους αυτονομία».

Θεωρούμε χρήσιμο να ενημερώσουμε τους επισκέπτες μας για το φεστιβάλ-συνέδριο με βάση δημοσίευμα της χθεσινής εφημερίδας «Αυγή» που υπογράφεται από τον Αντώνη Μπρούμα, όπου περιγράφονται «προτάσεις των κινημάτων για την κοινωνικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, της υγείας, του νερού και της ΕΡΤ» και φαίνεται ότι «δόθηκε έμφαση στην επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και συζητήθηκαν οι συνεταιριστικές προσπάθειες στο χώρο της τροφής, της παιδείας, του βιβλίου και της δημοσιογραφίας, για τη δημιουργία εναλλακτικών νομισμάτων».

Μου δίνεται επίσης εδώ η ευκαιρία να περιγράψω και τη δική μου εισήγηση στην ημερίδα, με βάση την περίληψη που έστειλα: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ: ΕΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ. Η εισήγηση αποσκοπεί να παρουσιάσει την έννοια του «δημόσιου χώρου», όπως αυτή έχει αναδειχθεί σε ποικίλους επιστημονικούς κλάδους, χρησιμοποιείται στις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές τεχνικές και συμπεριλαμβάνεται στις πολιτικές, αυτοδιοικητικές και συλλογικές δραστηριότητες. Θα αναζητηθούν έτσι τα στοιχεία πολιτικής, οικονομικής, επικοινωνιακής και δημογραφικής δικαιοσύνης που υπονοούνται με την έννοια του «δημόσιου χώρου» σε επίπεδο σχέσεων μεταξύ θεσμικών οργάνων, αναγνωρισμένων ή συγκροτούμενων κοινοτήτων, επαγγελματικών φορέων και ανεξάρτητων ατόμων. Σε σχέση με τα προηγούμενα, θα αναδειχθούν επίσης τα ιδιαίτερα στοιχεία κοινωνικής αδικίας, που χαρακτηρίζουν την ελλαδική κοινωνία και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου στην Ελλάδα με παραδείγματα από διάφορες πόλεις και την Πρέβεζα.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, κοινωνικό εστιατόριο, λαϊκό κίνημα, λαϊκή αγορά and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

  1. Παράθεμα: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΣΤΟ ΓΚΕΖΙ THΣ ΠΟΛΗΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ; | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s