ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

…και η πόλη στα σκυλιά …

SkyloiJPGΑπό εκπαιδευτικές αναζητήσεις και διδακτικές υποχρεώσεις χρειάστηκε να ενημερωθώ πριν χρόνια για το περίφημο φιλοσοφικό ανάγνωσμα του Αμερικανού Κλίφορντ Σάιμακ (Clifford Simak) με τίτλο «Πόλη» («City»). Είναι συλλογή διηγημάτων επιστημονικής μυθοπλασίας με εσωτερική συνέχεια, σαν κεφάλαια μυθιστορήματος, που γράφτηκαν ξεχωριστά, μετά το Β’ Παγκ. Πόλεμο. Το περιεχόμενο του βιβλίου, που εκδόθηκε το 1952, οδήγησε τους γάλλους εκδότες να αλλάξουν τον τίτλο και να το παρουσιάσουν με τον τίτλο «Αύριο οι σκύλοι» («Demain les chiens»). Άλλωστε η κεντρική ιδέα είναι πως ο ανθρώπινος πολιτισμός γίνεται «χθες». Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πόλεις και αυτές καταλαμβάνονται από τα σκυλιά, που έχουν όμως στο μεταξύ αποκτήσει ικανότητα λόγου και γραφής.

Ο γαλλικός τίτλος είναι ίσως και προφητικός. Η κατάληψη της πόλης από τα σκυλιά, όπως ισχυρίζονται μερικοί συγγραφείς, είναι κάτι το αναμενόμενο, αφού το είδος αυτό πολλαπλασιάζεται περισσότερο από όλους τους άλλους ζωικούς πληθυσμούς. Φαίνεται πως η ειδική σχέση του σκυλιού με τον άνθρωπο του πρόσφερε αυτό το πλεονέκτημα. Είναι ζήτημα που δεν το ξέρω σε βάθος, αλλά ο πληθυσμός των σκυλιών εκτιμάται σε 0,75 δισεκατομμύρια (με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αγγίζει τα 7,5 δισεκατομμύρια).

Η θέση μου στο ζήτημα της διαχείρισης του κατά τόπους πληθυσμού σκυλιών καθορίστηκε από το γεγονός πως ήμουν ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων και βαδιστής-πεζοπόρος πόλης, επίσης μεγάλων αποστάσεων. Σε κάθε δρόμο που στρίβω κοιτάζω ως την άλλη άκρη του μήπως πάρει το μάτι μου σκυλί για να αλλαξοδρομήσω. Έχω άλλωστε διάφορες περιπέτειες «απροσεξίας». Έβλεπα όμως πως μερικά ζητήματα που απασχολούν τους πεζοποδηλάτες, στη σχέση με τα σκυλιά, αδέσποτα και δεσποζόμενα, δεν γίνονταν αντιληπτά από τις δυο μεγάλες κατηγορίες κατοίκων της ελληνικής πόλης (1) τους αυτοκινητόβιους και (2) του κυνόφιλους.

Στην Πρέβεζα υπάρχει, όπως ξέρουμε, μια σημαντική δραστηριότητα προστασίας και διαχείρισης του πληθυσμού των σκυλιών. Με το «Δημόσιο Χώρο» είδα το ζήτημα σαν πρόβλημα λειτουργίας του δημόσιου χώρου, όπως δηλαδή είναι οι υπερφορτωμένοι ξέχειλοι κάδοι, τα αντικοινωνικώς σταθμεύοντα μηχανοκίνητα, οι παρα-εμπορικές καταλήψεις πεζοδρομίων και άλλα παρόμοια). Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Δεκεμβρίου 2012, στο θέμα του «καθορισμός τέλους προστασίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων, για το έτος 2013» είδαμε το ζήτημα ακριβώς σαν πρόβλημα ανθρώπινης λειτουργίας του πρεβεζάνικου δημόσιου χώρου.

Λόγω (1) της ανεπάρκειας των διατιθέμενων ή προβλεπόμενων πόρων και (2) της μετακύλισης του κόστους στο γενικό πληθυσμό, εκτιμήσαμε πως η ενδεχόμενη ανεπάρκεια στην περίθαλψη (που καταγγέλλεται τον καιρό αυτό) θα οδηγούσε σε προβλήματα διαχείρισης του δημόσιου χώρου. Άρα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε οικονομικούς όρους δημόσιου χώρου. Προτείναμε λοιπόν δύο ζητήματα, όπως η στάθμευση των μηχανοκινήτων και η περίθαλψη των αδέσποτων, να αλληλοσυμπληρωθούν χρηματοδοτικά με πόρους από ελεγχόμενη στάθμευση. Είπα:

«Μπορούμε αυτό το ελάχιστο ποσοστό απ’ την ελεγχόμενη στάθμευση, να το διοδεύσουμε προς την κάλυψη των εξόδων για την περίθαλψη των ζώων. Διότι αυτό το ποσό, το οποίο τελικά θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε, νομίζω ότι είναι ανεπαρκές. Έχω ακούσει για ανάγκη έως 6.000 € μηνιαίως. Άρα δηλαδή, με το να φανούμε …απλόχεροι και να δώσουμε [μόνο] 1.200 κοροϊδεύουμε. Και ποιον κοροϊδεύουμε; Την κοινωνία; Ή τους ανθρώπους αυτούς δηλαδή, που έχουν πραγματικά αναλωθεί [υπέρ της περίθαλψης]. Άρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δούμε δηλαδή κατά πόσο θα είμαστε και λίγο «εμπορικά σκεπτόμενοι», απέναντι ακόμα και στα τέλη, προσπαθώντας όμως να κάνουμε μια ρύθμιση κοινωνικής σχέσεως με την κοινωνία. Δηλαδή λιγότερης κοινωνικής αδικίας…».

Δυστυχώς, η εξέλιξη επαλήθευσε τις εκτιμήσεις μας. Και μάλιστα διείδαμε οργανωμένη πολιτική δράση που αξιοποιήθηκε τότε από τα δεδομένα στα οποία αναφερόμαστε.

This entry was posted in πεζός, πεζόδρομος, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, πολιτισμός, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Δημόσιος Χώρος, Λογοτεχνία, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s