ΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ…

Εντυπώσεις από  το δημοψήφισμα της 13ης Απριλίου 1924, όπως τις διαβάζουμε στο πρεβεζάνικο Ημερολόγιο του Ι.Μ. Ρέντζου

Dimopsif4 Απριλίου 1924 – Ημέρα Παρασκευή
Σήμερον με το ατμόπλοιον «Φωκίς» ήλθεν ο αντιπρόσωπος του Νομού Πρεβέζης ιατρός κ. Γερογιάννης και ο στρατηγός Τσιρογιάννης διά να ομιλήσωσιν προς τον λαόν και να υποστηρίξωσιν την Δημοκρατίαν, διότι, την επομένην Κυριακήν 13 Απριλίου, θα γίνη δημοψήφισμα, διά του οποίου θα αποφανθή ο λαός εάν θέλη Βασιλείαν ή Δημοκρατίαν.
10 Απριλίου 1924
Μεγάλαι προπαρασκευαί γίνονται διά το δημοψήφισμα. Η Κυβέρνησις έθεσεν εις ενέργειαν όλους τους υπαλλήλους και περιτρέχουσιν δεξιά και αριστερά να πείσουν τον λαόν να ψηφίση Δημοκρατίαν και όχι Δυναστείαν.
Οι διδάσκαλοι όλοι ανεξαιρέτως ετέθησαν εις κίνησιν και περιτρέχουσιν ανά τα διάφορα χωρία ομιλούντες και συστήνοντες και πείθοντες τον λαόν να ψηφίση Δημοκρατίαν. Οι στρατιωτικοί κάμνουν καθ΄ εκάστην εις τον Στρατόν θεωρίαν συστήνοντας, όπως ο Στρατός ψηφίση Δημοκρατίαν και όχι Βασιλείαν, διότι το κράτος θα χαθή!!!!!
Αλλά και η «Συνταγματική Νεολαία», ως αντιπολίτευσις, εργάζεται παντού και αυτή ώστε ο λαός να αφεθή ελεύθερος. Είναι πιστευτόν να ψηφίση Βασιλέα τουλάχιστον 50% και, δεδομένου ότι εδώ [είναι] η φωλεά του Βενιζελισμού, θα είναι μεγάλον κατόρθωμα, εάν η αντιπολίτευσις επιτύχη έστω και 40%.
11 Απριλίου 1924 – Ημέρα Παρασκευή
Βλέπουσα η Κυβέρνησις, ότι εκ μέρους της αντιπολιτεύσεως καταβάλλονται προσπάθειαι, διέταξεν την σύλληψιν της «Συνταγματικής Νεολαίας». Συνελήφθησαν οι κ.κ. Λεωνίδας Τσιόκος, Περικλής Τόλιας, Ιωσήφ Ρέντζος και Χρυσόστομος Κορωναίος ή Γκουβανάς και εφυλακίσθησαν προς τρομοκράτησιν.
12 Απριλίου 1924 – Ημέρα Σάββατον
Ο λαός πράγματι ετρομοκρατήθη και ηρεμία επικρατεί εκτός κινήσεων και ενεργειών των Κυβερνητικών. Ουδεμία άλλη κίνησις γίνεται.
Οι συλληφθέντες παρεπέμφθησαν εις την Εισαγγελίαν και η Εισαγγελία, μη ευρίσκουσα πού να στηρίξη την κατηγορίαν, τους απεφυλάκισεν.
13 Απριλίου 1924 – Κυριακή. Ημέρα του Δημοψηφίσματος.
Περιπολίαι ισχυραί περιφέρονται την πόλιν. Μυστικοί αστυνόμοι και πολίται επαγρυπνούσιν.
Τρόμος κατέχει τους πολίτας. Αι άγριαι όψεις των απαισίων οργάνων της Κυβερνήσεως και των κακοποιών στοιχείων και των τυχοδιωκτικών οργάνων εμβάλλουσιν εις απαίσιον τρόμον τους αντιπολιτευομένους. Με διαταγήν συλλαμβάνονται πάλιν τα μέλη της Συνταγματικής Παρατάξεως και φυλακίζονται και τέλος οι φιλοβασιλικοί απελπίζονται.
Τέλος έρχεται η ψηφοφορία εν μέσω τρομοκρατίας. Πολλοί απέσχον. Πολλοί βιάζονται να ψηφίσουν υπέρ της Δημοκρατίας. Οι στρατιώται εκβιάζονται• οι χωροφύλακες ομοίως.
Τέλος, το δημοψήφισμα γίνεται. Πόσοι εψήφισαν και τι εψήφισαν αγνοείται. Το βέβαιον είναι ότι τα αποτελέσματα ήσαν υπέρ της Δημοκρατίας δήθεν και την Κυριακήν το μεσονύκτιον οι κρατούμενοι απολύονται.
Την επομένην, ημέραν Δευτέραν [14ην  Απριλίου 1924], οι μπράβοι της Κυβερνήσεως γυρίζουν δεξιά και αριστερά απειλώντας την πόλιν…

[Η εικόνα είναι από το φύλλο του Εμπρός της 12ης Απριλίου 1924.]

Advertisements
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, εσωτερική γεωπολική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΕΙΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ…

  1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

    Δάσκαλέ μου, o tempora o mores…

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Επί τα βελτίω ελπίζω Δημήτρη μου. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s