ΓΙΑ ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ ΠΕΝΗΝΤΑΧΡΟΝΑ

… και τη σημερινή τους σημασία …

Στις 21 Ιουλίου κλείνουν πενήντα χρόνια από την ημέρα που οι ένστολοι πραιτοριανοί της συνταγματικής εκτροπής του 1965 δολοφόνησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης μαχητικής πορείας των φοιτητών και του εργαζόμενου λαού τον πρωτοπόρο νεολαίο μαχητή του «1-1-4» και του «15%», Σωτήρη Πέτρουλα. Έτσι αρχίζει το κείμενό της για την ημέρα και την επέτειο αυτή η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της   Αριστερής   Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ).

aftokin

Μια ημερολογιακή σύμπτωση για την 21η Ιουλίου, ημέρα που αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο Κώστας Καρυωτάκης (1928), μας οδήγησε να αφιερώνουμε στην πόλη μας την ημέρα αυτή στον Ποιητή (με κάποια αίσθηση χρέους και αντίστοιχη κρυφή ελπίδα τουριστικής «αξιοποίησης» του κουφαριού του ‒ εννοούμε των σχετικών με Εκείνον αναμνήσεων). Θάβουμε έτσι ακόμα πιο βαθιά τον Σωτήρη Πέτρουλα, στον οποίον δεν κάνουμε ποτέ καμιά δημόσια αναφορά.

Εκφράζοντας την επιθυμία, για τα φετινά ιουλιανά πενηντάχρονα (1965-2015), να μην ξεχαστούν αυτοί οι αγώνες, κάνουμε την ανάρτηση αυτήν εδώ, αφού «η ιστορική σημασία τους είναι πάντα επίκαιρη, καθώς μέσα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία δοκιμάζονται και πάλι στη χώρα μας».

Όπως γνωρίζουμε «τα Ιουλιανά υπήρξαν μια κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού και της νεολαίας για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και την αποτροπή του βιασμού της λαϊκής θέλησης, ενώ το μήνυμα της θυσίας του Σωτήρη είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο, ως μήνυμα αντίστασης σε κάθε εκτροπή πολιτική ή οικονομική, σε κάθε μορφή καταπίεσης».

aftokin2

Αφιερώνουμε αυτή την επέτειο επίσης και στη μνήμη του Πέτρου Ντούσκου, αγωνιστή εκείνης της εποχής, διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού και πτυχιούχου πολιτικών επιστημών, μετέπειτα οικονομολόγου πανεπιστημιακού και συγγραφέα, εκλεκτού φίλου, με καταγωγή από το Χειμαδιό Πρέβεζας. Ενώ έγραφα αυτό το σημείωμα πληροφορήθηκα με μεγάλη συγκίνηση πως βρήκε χθες τραγικό θάνατο ενώ κολυμπούσε στα αγαπημένα του νερά της πατρίδας μας Πρέβεζας (Κανάλι). Δεν λησμονώ το ενδιαφέρον του, όταν έγραφα το διδακτορικό μου, για πληροφορίες οικονομικού περιεχομένου, που του ζητούσα. [Φωτο: Σπ. Ντούσκος]

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, Εθνική Αντίσταση, Ιστορία, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα, νεκρολογία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s