ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΜΑΡΞ

15Workers of all lands unite !

Προ ημερών, στο Λονδίνο,  σκέφτηκα να πάω στο Κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ (Highgate Cemetery) να επισκεφτώ τον τάφο του Καρόλου Μαρξ. Ξέρουμε πως ζούσε χρόνια στο Λονδίνο, καθημερινός επισκέπτης της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, και, χάνοντας τη ζωή του, έμεινε για πάντα εκεί. Θυμόμουν από παλιότερη επίσκεψη πώς ήταν διαμορφωμένο το νεκροταφείο αυτό καθώς και το μνημείο του θεμελιωτή της ανθρωπιστικής αντικαπιταλιστικής φιλοσοφίας, με την επιβλητική αναπαράσταση της τίμιας κάρας του.

Για όποιον ταξιδέψει στο Λονδίνο, είναι πολύ εύκολο να φτάσει με το μετρό στο Χάιγκεϊτ, όπου θα είναι σε περίπου είκοσι λεπτά από το κέντρο της πόλης, με τη μαύρη γραμμή Northern Line και με ένα πεντάλεπτο-δεκάλεπτο περπάτημα. Ο τάφος του μεγάλου αγωνιστή και διανοούμενου βρίσκεται στον από κάτω τομέα του τεράστιου νεκροταφείου, αλλά χρειάζεται να ανέβει κανείς στο δρόμο που χωρίζει τους δύο τομείς και να κατέβει κατόπιν προς τον τάφο, σε εκατό περίπου μέτρα από την είσοδο.

Κοντά του, στα χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη φορά που είχα επισκεφτεί το μνήμα, έχει αποτεθεί και ο κορυφαίος μαρξιστής ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ, που πέθανε το 2012, και είχα κάνει τότε ένα σχετικό σημείωμα. Εκεί άλλωστε βρίσκεται και ο Corin Redgrave (1939 – 2010), αδελφός της Βανέσας Ρέντγκρεϊβ, γνωστός ηθοποιός και αγωνιστής της Αριστεράς καθώς και ο επίσης ηθοποιός Ralph Richardson (1902 – 1983).

Άλλα γνωστά άτομα, που οι τελευταίες τους γήινες κατοικίες είναι στο Χάιγκεϊτ, είναι ο επίσης μεγάλος φιλόσοφος Χέρμπερτ Σπένσερ, η Άννα Μάλερ, κόρη του μεγάλου συνθέτη Γκούσταβ Μάλερ, ο Άντονυ Σάφερ, συγγραφέας του «Σλουθ» και, από τον κόσμο των διασημοτήτων του εγκληματος, ο Μπρους Ρέυνολντς, επικεφαλής της συμμορίας της «μεγάλης ληστείας του τρένου» του 1963.

Να πω τελειώνοντας πως το πρόαστειο Νιντεράνβεν του Λουξεμβούργου, όπου έμενα πολλά χρόνια, βρισκόταν κοντά στο πατρικό αρχοντικό σπίτι του Καρόλου Μαρξ, στην κοντινή μας εκεί γερμανική πόλη Τρίερ. Όποτε φιλοξενούσαμε φίλους από την Ελλάδα μας δινόταν η ευκαιρία να περάσουμε μαζί τους από εκεί. Είναι μετασκευασμένο σε μαρξιστικό μουσείο και σχεδόν απέναντι βρίσκεται και το Ίδρυμα Μαρξιστικών Ερευνών, που στεγάζεται σε ένα όμορφο πολυώροφο κτήριο.

Advertisements
This entry was posted in νεκρολογία and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΜΑΡΞ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Συζήτηση εδώ στο Facebook.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s