«ΔΕΝ ΕΧΩ ΧΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ»

Από το πλειοψηφικό του 1952 στο 50εδρο του 2025

00000Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του 1950, υπηρετούσε στην Πρέβεζα ως καθηγήτρια η φιλόλογος Κούλα Βενετσάνου, μητέρα της γνωστής καλλιτέχνιδας Νένας Βενετσάνου. Η Νένα δεν είχε ακόμα γεννηθεί και η κυρία Κούλα, συνάδελφος της δικής μου μητέρας, με μεταπτυχιακά στο Παρίσι και ευγενική συμπεριφορά, είχε τότε μόνο το μικρό Πάνο. Μερικές μέρες χρειαζόταν να τον προσέχουμε κι εμείς. Ο σύζυγος της κυρίας Κούλας, Νίκος Βενετσάνος, ταξίδευε και έλειπε μεγάλα διαστήματα. Η κυρία Κούλα, θυμάμαι, «είχε σπουδάσει ψυχολογία στη Σορβόννη».

Στις εκλογές του 1952 συμφωνήσαμε να έρθει το βράδυ εκείνης της Κυριακής, 16 Νοεμβρίου 1952, μαζί με το θείο μου Ιωσήφ Ρέντζο και ένα-δυο ακόμα φίλους, να ακούσουμε τα αποτελέσματα από το ραδιόφωνο. Εμείς θυμάμαι είχαμε εκείνο τον καιρό, ένα ραδιόφωνο «RCA». Το είχαμε αγοράσει, από τους πρώτους στην Πρέβεζα, από το κατάστημα της Λίτσας Ρέντζου και τη μάρκα την είχαμε μάθει να τη διαβάζουμε τότε γαλλιστί «ερ-σε-α» και όχι «αρ-σι-έι», για την αμερικάνικη αυτή εταιρεία.

Ήταν πολιτικά δύσκολη εποχή. Η συνακρόαση προϋπέθετε εμπιστοσύνη μεταξύ των ακροατών, που, κατά τη διάρκεια της πολύωρης αναμετάδοσης, θα εκδηλώνονταν κάπως. Άλλωστε η μετάδοση των αποτελεσμάτων διαρκούσε πολλές ώρες και κάθε τόσο ακουγόταν και κανένα «ηρωικό» εκλογικό τμήμα με ποσοστά που ευχαριστούσαν ή ξάφνιαζαν. Φαίνεται λοιπόν πως το κλίμα εμπιστοσύνης υπήρχε. Θυμάμαι μάλιστα που πολύ νωρίς, γιατί εγώ σε λίγο, μετά το φαγητό, θα πήγαινα για ύπνο, η κυρία Βενετσάνου μας είπε αυτό που έχω για τίτλο «είμαι από εκείνους που δεν έχουν χαρεί ποτέ με αποτελέσματα των εκλογών». Αυτό θέρμανε την ατμόσφαιρα, επειδή, όσο αινιγματικό και αν ήταν βέβαια, έδειχνε μια αγωνιστική κοινωνική τοποθέτηση ή, έστω, μια θαρραλέα εναλλακτική θεώρηση της πολιτικής.

Εγώ δεν το συγκράτησα έτσι κατευθείαν, αλλά την άλλη μέρα ο πατέρας μου και ο θείος μου Ιωσήφ, αδελφός του, το συζήτησαν, το αξιολόγησαν θετικά και μου έμεινε. Το θυμάμαι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Πριν και μετά. Και νομίζω πως το ζω. Στην άμεσα μετεμφυλιακή εκείνη εποχή, εκλογικά αποτελέσματα έβγαζε το πλειοψηφικό μαζί με τη δικαιολογημένη φοβία του κόσμου. Τώρα τα αποτελέσματα βγαίνουν με το 50εδρο μπόνους και με τον αποκλεισμό των σχηματισμών που δεν συγκεντρώνουν το πανελλήνιο «3%». Να το κρύψω; Δεν έχω χαρεί ποτέ με αποτελέσματα εκλογών.

This entry was posted in Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εκλογές 2015 and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s