ΠΑΧΙΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ

Καλά ψώνια με το παχουλό ζεμπίλι από το Science Museum !…    

Αυτό το μήνα καθιερώθηκε στην Αγγλία η πληρωμή 5 πεννών (ισότιμο με 7 περίπου λεπτά του ευρώ) για την αγορά κάθε πλαστικής σακούλας για τα ψώνια. Έτσι, ο πελάτης που, τελειώνοντας τη δουλειά του, περνάει από ένα σούπερ μάρκετ για να πάρει μερικά πράγματα για το σπίτι, για παράδειγμα γάλα για τα παιδιά, θα υποχρεώνεται σε αυτό το μικρό επιπλέον κόστος. Φυσικά, ο πελάτης, που βγαίνει από το σπίτι του για τα ψώνια της εβδομάδας, μπορεί να έχει προβλέψει να πάρει μαζί του μερικές παλιές σακούλες ή ειδικούς σάκους για τα ψώνια του, οπότε δεν θα υποστεί τη μικρή επιβάρυνση.

11_0πορτοφολιΘυμάμαι, πριν μερικές ημέρες σε ένα λονδρέζικο σούπερ μάρκετ, μακριά από το σπίτι μου, σκέφτηκα πως έπρεπε να πάρω από εκεί μερικά πράγματα γιατί με βόλευε η συγκοινωνία. Δηλαδή να μην κατέβω μια στάση πριν από το σπίτι, στο γειτονικό μου μίνι μάρκετ και να καθυστερήσω. Ζήτησα λοιπόν και μία σακούλα επί πληρωμή, όπως είπαμε, και θυμάμαι πως θα πλήρωνα 4,95 λίρες. Επειδή τα ψώνια ήταν κάπως βαριά (με γάλα και πατάτες), είπα στην ταμία «Έπρεπε να είχα πάρει δύο σακούλες. Θα ήταν και στρογγυλό. Πέντε λίρες!». Γέλασε και μου έδωσε ακόμα μία, λέγοντάς μου πως δεν χρειάζεται να την πληρώσω. Την ευχαρίστησα.

Όπως καταλαβαίνουμε, ο περιορισμός στη χρήση της πλαστικής σακούλας με «επανάχρηση» εντάσσεται στην οικολογική λογική του γνωστού παλιού σλόγκαν «Reduce, Reuse, Recycle» (Περιόρισε, Ξαναχρησιμοποίησε, Ανακύκλωσε). Και βέβαια αντιτίθεται σε ένα πλήθος από συμπεριφορές, όπως η μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε περιφερειακό σούπερ μάρκετ, η αγορά πολλών προϊόντων ‒ μερικά από τα οποία λήγουν στις τροφοθήκες μας ή ψιλοσαπίζουν στο ψυγείο, η δημιουργία πολυάριθμων απορριμμάτων και η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του πλαστικού υλικού της σακούλας.

Σε εποχή κρίσης βέβαια ξανασκεφτόμαστε αυτά τα πράγματα και θυμούμαστε την παλιότερη εποχή (μόνιμης ένδειας και φειδωλής διαχείρισης). Τότε ήταν πολλοί οι καταναλωτές που είχαν πάντα μαζί τους ένα δίχτυ, το περίφημο ζεμπίλι, που έπιανε πολύ μικρό όγκο, όταν ήταν διπλωμένο και που το χρησιμοποιούσαν για να ψωνίσουν και να βάλουν μέσα σε αυτό τα καθημερινά «απολύτως απαραίτητα», επιδεικνύοντας έτσι οικολογική και νοικοκυρεμένη συμπεριφορά. Δεν περίσσευαν λεφτά για περιττά ψώνια ούτε και σακούλες για να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

11_0
Στην Αγγλία, λοιπόν, έχει κυκλοφορήσει ένα όμορφο οικολογικό ζεμπίλι. Εγώ είδα την εκδοχή που προτείνει το γνωστό Science Museum, που πουλάει στο κατάστημά του ένα μικρό πορτοφολάκι ‒αρκετά παχύ πάντως‒, διαστάσεων 10×12 εκατοστά. Αυτό περιέχει ενσωματωμένο και κολλημένο, σαν βάση του ζεμπιλιού, αυτό το ζεμπίλι, για κάποια πρόχειρα ψώνια. Έχει και μικρό τσεπάκι για κάποια ψιλά. Στις εικόνες που παραθέτω, από τις δοκιμές που έκανα, φαίνεται η χωρητικότητά του και η αντοχή του. Καλά ψώνια με το ζεμπίλι από το Science Museum, Guys !…

Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

One Response to ΠΑΧΙΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Και αυτή μια σακούλα επανειλημμένων χρήσεων από το Λουξεμβούργο. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=977496089055140&set=p.977496089055140&type=3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s