ΠΩΣ ΔΕΘΗΚΕ Η . . . ΛΑΣΠΗ

Χρονικό των επιθέσεων εναντίον του βιβλίου του Λ. Σταυριανού «Ιστορία του ανθρώπινου γένους»

11_καρεκλα[Το βιβλίο του Λευτέρη Σταυριανού ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ που εισήχθη στη Α’ Λυκείου και μετά αποσύρθηκε (1985), αποτελεί ένα σοβαρό παράδειγμα διακλαδικότητας στο χώρο της γενικής και σύγχρονης ιστορίας και της ανθρωπογεωγραφίας (όπως αυτή τη γνωρίσαμε στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ως Ανθρωπογεωγραφία-Γεωγραφία του Πολιτισμού)].

17.9.84: Ο Κ. Γεωργουσόπουλος κατηγορεί από τις στήλες των «Νέων» το βιβλίο, επειδή μιλάει για την ιστορία του ανθρώπινου γένους «έτσι γενικά και αόριστα» και παραλείπει την ιστορία του ελληνισμού. «Οι εφιάλτες βρίσκονται και εντός των Τειχών, κ. Πρωθυπουργέ!» καταλήγει το άρθρο.

29.11.84: Οι βουλευτές της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Κ. Παπαρρηγόπουλος, Κ. Σημαιοφορίδης και Θ. Χούτας καταθέτουν στη Βουλή ερώτηση για το βιβλίο, που το κατηγορούν ότι «αποβλέπει στον πνευματικό υποσιτισμό των μαθητών, στη διάβρωση των ιστών συνοχής με το εθνικό σύνολο, στην αποξένωσή τους από τη θρησκευτική κοινότητα, στη χαλάρωση και τον αποπροσανατολισμό της ιστορικής και πολιτικής τους συνειδήσεως, ώστε ώριμοι πια καρποί να πέσουν στα χέρια της κομματικής καθοδηγήσεως, η οποία αναλαμβάνει «μεσσιανικά» να τους οδηγήσει στους επιγείους παραδείσους.

30.11.84: Σφοδρή επίθεση της «Βραδυνής» εναντίον του βιβλίου, που χαρακτηρίζεται «γελοίο» και αντιχριστιανικό.

10.1.85: Νέα βίαιη επίθεση της «Βραδυνής» κατά του βιβλίου και του συγγραφέα, που αναφέρεται ως «ο ανεκδιήγητος μαρξιστής Λ. Σταυριανός».

12.1.85: Η «Χριστιανική» καταγγέλλει το βιβλίο ως «δόλιο κι επικίνδυνο» και γεμάτο «σφήνες σιωνιστικής προπαγάνδας».

13.1.85: Ο ιερέας Ιωάννης Διώτης εξαπολύει από τον άμβωνα του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών σφοδρότατη επίθεση κατά του «αθεϊστικού» βιβλίου και επισημαίνει «το οικτρό κατάντημα της Ελληνορθοδόξου Παιδείας μας».

15.1.85: Με επιστολή του στο «Βήμα», ο επόπτης Μέσης Εκπαιδεύσεως Θεόδωρος Ι. Γεωργούσης προσπαθεί να αποδείξει ότι τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο βιβλίο για την καταγωγή του ανθρώπου είναι αστήρικτα και ξεπερασμένα.

19.1.85: Ο Κ. Γεωργουσόπουλος επανέρχεται από τα «Νέα» και επαναλαμβάνει τις κατηγορίες του εναντίον του βιβλίου.

2.2.85: Η «Βραδυνή» εξαπολύει βίαιη επίθεση εναντίον του Λευτέρη Σταυριανού.

3.2.85: Στην Πάτρα, 5.000 οπαδοί χριστιανικών σωματείων και παπάδες κάνουν διαδήλωση εναντίον του «άθεου βιβλίο».

8.2.85: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει να ζητήσει τη απόσυρση του βιβλίου από τα σχολεία, με το αιτιολογικό ότι είναι επικίνδυνο για την παιδεία και υποτιμά τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου.

14.2.85: Η «Καθημερινή», δια γραφίδος του Σπ. Αλεξίου, ενώνει το μελάνι της με τις άλλες αντιδράσεις κατά του βιβλίου, για το οποίο λέει χαριτωμένα ότι είναι γεμάτο κοτσάνες.

18.2.85: Η «Εθνική Οργάνωση Πολυτέκνων Αθηνών» οργανώνει στο Θέατρο Γκλόρια «και στους γύρω χώρους» συγκέντρωση διαμαρτυρίας» για την εισαγωγή στα σχολεία μας αντεπιστημονικών, αντιπαιδαγωγικών, αντεθνικών και αντιχριστιανικών βιβλίων» και για «να ζητήσουμε τη διατήρηση των ελληνορθοδόξων παραδόσεων που ήσαν και είναι ασφαλές στήριγμα του Εθνους μας». Οι συγκεντρωμένοι κάνουν πορεία με σύνθημα «Να καούν τα βιβλία». .

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Λευτέρη Σταυριανού Ιστορία του Ανθρώπινου Γένους, Αθήνα, 1984Από το περιοδικό ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, Μάρτιος 1985, σελ. 23

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s