ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

11_καρεκλαΈνα βιβλίο του Βαγγέλη Κυτίνου που συμβάλλει στη μελέτη του δημόσιου χώρου

Όπως φανερώνει ο τίτλος, πρόκειται για μια εργασία που καταλογογραφεί (επιλεκτικά) και ερμηνεύει το οδωνυμικό υλικό του αθηναϊκού χώρου. Το ενδιαφέρον βιβλίο έχει ιδιαίτερη σημασία αφού αποτελεί υλικό που με ενθουσιώδη τρόπο συνέλεξε ο συγγραφέας (χημικός μηχανικός – τότε καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) καθοδηγώντας για ένα μεγάλο μέρος της ύλης του μαθητές του στην αναζήτηση της μέσα από διάφορα βοηθήματα.

Είναι φανερό ότι η (παλαιότερη) αυτή έκδοση αποτελεί μια σημαντική παιδαγωγική πρόταση και ενδιαφέρουσα συμβολή στη διδακτική της αστικής περιβαλλοντολογίας, της ιστορίας και της πολεογραφίας. Η οδωνυμία, βέβαια, ως συμβολική επέμβαση στο χώρο με αναμφίβολη πολιτική και γεωπολιτική σημασία, επιδέχεται πολλαπλές κριτικές (βλ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΒΑΖΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΣ;), οπότε και η λεξικολογική και διδακτική της επεξεργασία αποτελεί σοβαρό αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας.

Το τεράστιο λεξικογραφικό και ονοματολογικό υλικό του βιβλίου προσφέρεται για μια βαθύτερη λεξικογραφική επεξεργασία εσωτερικών παραπομπών. Εξάλλου, η χωρική-χαρτογραφική αναπαράσταση του υλικού σε συνάρτηση, μάλιστα, με τον συνεχώς επεκτεινόμενο οικιζόμενο αθηναϊκό χώρο, είναι ένα ζητούμενο, που η παράλληλη χρήση διαδικτυακών βοηθημάτων συμπληρώνει και αριστοποιεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Κυτίνου Ευάγγελου, Δρόμοι της Αθήνας, Αθήνα, 1996

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πεζός, πολεότητα, πολεογραφία, πολεοδομία, Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s