ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ. ΡΕΝΤΖΟΥ

Ενημέρωση για τους δύο τόμους

2facebΤο Ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου κυκλοφορεί σε δύο τόμους και αποτελεί δημοσίευση του χειρογράφου που κατέλιπε ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος, μετά από σαράντα αδιάλειπτα χρόνια εγγραφών. Ο Ι.Μ.Ρ ήταν αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που εργάστηκε επιτυχώς ως εισαγωγέας, σε άμεση και συνεχή συνεργασία με την αυστρο-ουγγρική Τεργέστη και εξαγωγέας τοπικών προϊόντων προς πόλεις της Μεσογείου και της Βαλκανικής (Βενετία, Μασσαλία, Αλεξάνδρεια, Τύνιδα, και άλλες). Κοινωνικά και πολιτικά ενεργός, ασχολήθηκε με τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς και εξελέγη δήμαρχος της Πρέβεζας. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει στις 580 σελίδες του τα πρώτα είκοσι χρόνια της συγγραφής που καλύπτουν την τελευταία οθωμανική περίοδο της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας (1893-1912).

IMR_exof_dimosΤα επόμενα είκοσι χρόνια (1913-1933) περιγράφονται στις επίσης 580 σελίδες του δεύτερου τόμου, όπου βλέπουμε τη ζωή της ελευθερωμένης Πρέβεζας και την ένταξή της στην ζωή και την οικονομία της αθηναϊκής Ελλάδας. Ο συγγραφέας, ας υπενθυμίσουμε, είχε γεννηθεί το 1868 και πέθανε το 1933, πριν τελειώσει η δημοτική θητεία του. Εξάλλου, σε δυο ημερίδες που έγιναν στην Πρέβεζα, με πολυάριθμους σημαντικούς εισηγητές, συγγραφείς, πανεπιστημιακούς και ερευνητές της τοπικής Ιστορίας, φωτίστηκαν οι ποικίλες πλευρές του κειμένου και της ζωής στο γύρισμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα.
Ο αναγνώστης μπορεί να βρεί εδώ σημειώματα, προδημοσιεύσεις και αποσπάσματα από το ημερολόγιο ή σχετικά με αυτό και με τη διαδικασία της έκδοσης και της παρουσίασής του.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, πολιτισμός, τοπικότητα, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, Λιμάνι Πρέβεζας and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ Ι.Μ. ΡΕΝΤΖΟΥ

  1. Παράθεμα: ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ; | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s