ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΕΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΓΑΤΑΚΙΑ Ο ΚΟΡΜΠΙΝ;

…κατά τη στημένη αντιεργατική προπαγάνδα…

Can_Corbyn0jpgΕίχαμε πει πριν μερικές μέρες πως συχνά, πολλές αγγλικές εφημερίδες του πολιτικού χώρου της αντίδρασης και της υπόγειας προπαγάνδας, ασχολούνται με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, που είναι ο επικεφαλής των Εργατικών στην Αγγλία. Έχουν έτσι την ευκαιρία να «αναθερμαίνουν», λέγαμε, «κάθε είδους πρωτόγονο αντι-αριστερό συναίσθημα στην κοινωνία της χώρας αυτής».

Όλα αυτά τα παρουσιάζει η γελοιογραφία του Νταν Στρέιντζ (όνομα ή ψευδώνυμο) που ανεβάζουμε εδώ. Είναι πράγματι πολύ πυκνή και θέλει αρκετό διάβασμα, όχι μόνο από εμάς που είμαστε ξένοι αλλά και από τους γηγενείς. Τι βλέπουμε σ’ αυτή; Πρώτα πρώτα, διαβαζουμε κάτω πως πρόκειται για τα «Τρία απλά μηνύματα ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΤΙΑ». Ποια είναι αυτά; Μια μικρή ομάδα διαφωτιστών της αντίδρασης παρουσιάζουν τα προβλήματα της χώρας τους και της κοινωνίας της με βάση της αναλύσεις του Συντηρητικου Κόμματος (των Τόρις, όπως λέμε). Τα συμπεράσματά τους φαίνονται πάνω από τα κεφάλια τους:

 • «Η κοινωνία προχωράει με τη σκληρή δουλειά»,
 • «Τα προβλήματα που πάντα υπάρχουν οφείλονται στους ξένους μετανάστες»,
 • «Ο πραγματικός εχθρός είναι ο Κόρμπιν» και, άλλωστε, αυτό είναι και το κεντρικό νόημα της γελοιογραφίας:
  • όλα θα τα καταφέρουμε αρκεί να επικρατήσει η δική μας κοινωνική ιδεολογία, η δική μας πολιτικήδράση και η δική μας οικονομική αντίληψη και να απομακρυνθεί, στο μεταξύ, ο Κόρμπιν.

Αλλά η γελοιογραφία είναι, είπαμε, αρκετά πυκνή. Βλέπουμε και άλλα. Οι «διαφωτιστές» κρατούν στα χέρια τους και σχετικά τεκμήρια, που τα δείχνουμε σε ξεχωριστές εικόνες εδώ πιο κάτω. Ο πρώτος από τα αριστερά, ένας άντρας, έχει ένα διάγραμμα που προέρχεται από το τμήμα μελετών του Συντηρητικού Κόμματος. Δείχνει την «οκνηρότητα της εργατιάς» και την απόδοση των «σπασίκλων» και των «τεμπέληδων»… Η δεύτερη (ντυμένη σαν μια λαϊκή γυναίκα, ενώ φανταζόμαστε την προέλευσή της) έχει ένα άλλο επιστημονικό (!) διάγραμμα που δείχνει πως όσο περισσότεροι ξένοι μπαίνουν στη χώρα, τόσο περισσότερο τα πράγματα πηγαίνουν στο χειρότερο. Και ο τρίτος έχει μια πινακίδα, ένα ντροπ, που λέμε και στην εκπαίδευση, που «δείχνει» τον κακό της ιστορίας. Ο Κόρμπιν! Αυτός ο άνθρωπος φταίει. Γιατί; Απλούστατα, επειδή στην σε βάρος του προπαγάνδα, που ανανεώνεται τακτικά, αυτός, δηλαδή ο Κόρμπιν

Can_3

 • μισεί τη Βρετανία
 • αγαπάει τους τρομοκράτες
 • τρώει παιδιά (!)
 • δεν θα βομβαρδίζει με πυρηνικά
 • καίει ζωντανά γατάκια (!),
 • και άλλα ηχηρά παρόμοια…

Ο πολιτικός αγώνας στη μεγάλη χώρα (που δίνει δουλειά και σε τόσους δικούς μας αυτά τα χρόνια) προμηνύεται σκληρός. Καταλαβαίνετε πώς και με πόσο ειρωνικό τρόπο ο γελοιογράφος παρουσιάζει όλα αυτά που «καταμαρτυρούν» (δηλαδή σκηνοθετούν επικοινωνιακά) κάθε μέρα οι άνθρωποι της αγγλικής δεξιάς προπαγάνδας. Θα τα ξαναπούμε .

This entry was posted in αγγλικές εκλογές and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s