ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ…

… τον εμποδίζει να ζήσει το αμερικανικό όνειρο: να αγωνιστεί, να υποσκελίσει τους άλλους και να ανέλθει …

c_crowdΗ ταινία «Το πλήθος»  (Κίγκ Βίντορ,  1928) με τον James Murray στο κύριο ρόλο (του  John Sims)  αφηγείται τη ζωή κάποιου Αμερικανού που συμβαίνει να έχει γεννηθεί  στις 4 Ιουλίου και μάλιστα το 1900. Η ημερομηνία  είναι σημαδιακή  αφού η ημέρα  συμπίπτει με την εθνική γιορτή των ΗΠΑ, ενώ  το αναφερόμενο έτος αποτελεί την αυγή του αιώνα, που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη  αλματώδη εξέλιξη αυτής της χώρας.

Η οικογένεια του ήρωα τον  προετοιμάζει να ζήσει το αμερικανικό όνειρο: να αγωνιστεί, να υποσκελίσει τους άλλους και να ανέλθει! Και όλα αυτά –στοιχεία  ζωντανά στην αμερικανική κουλτούρα– θα συμβούν  μέσα στο «πλήθος» της  μεγαλούπολης, όπου ο ήρωάς μας θα καταφέρει να ξεχωρίσει  από τους άλλους(;)  που αποτελούν ακριβώς αυτό το πλήθος. Σύμβολο της μεγαλούπολης είναι η  Νέα Υόρκη  που βλέπουμε μεγαλόπρεπη καθώς ο ήρωάς μας φτάνει στο Μανχάταν δια θαλάσσης, από κοντινό πράστειο, έτοιμος να  την κατακτήσει….

Τα όνειρα  ξεφτίζουν σιγά-σιγά. Η  ζωή χαρακτηρίζεται σε κάθε φάση από ένα  πλήθος στο οποίο συμμετέχει βέβαια και ο ίδιος ο ήρωάς μας, χωρίς  να το ξέρει, και όχι μόνο οι άλλοι. Και μάλιστα αυτός είναι στις περισσότερες φορές ο χαρακτηριστικά ασήμαντος και ανώνυμος άνθρωπος του πλήθους.

Οι σκηνές του πλήθους –που αποτελεί  ιδιότητα της μεγάλης πόλης–  είναι αρκετά χαρακτηριστικές, με περισσότερο ενδιαφέρουσα αυτή του γραφείου, όπου βλέπουμε, μάλλον,  ένα πραγματικό εργοστάσιο ή εργοτάξιο γεμάτο «γραφει-εργάτες». Η σκηνή του σχολάσματος, που συμβαίνει με ακρίβεια δευτερολέπτου για όλους,  έχει  έναν τόνου εξπρεσιονισμού, που επιτείνει τη γενική  αίσθηση του αγώνα για το μεροκάματο που διαπνέει την ταινία  και που  χαρακτηρίζει τη μεγάλη χώρα, την Αμερική, ανεξάρτητα πάντως από την ελπίδα του αμερικανικού  ονείρου.

Οι λεπτομέρειες του σεναρίου όπως  ο θάνατος του πατέρα  σε μικρή ηλικία, οι κακές  σχέσεις με τα κουνιάδια, η εγκατάλειψη της μη υποσχόμενης δουλειάς, εικονογραφούν τα στοιχεία που αμέτρητες φορές φορές συμβάλλουν ‒στην πραγματική ζωή‒ στην υλοποίηση των δραματικών καταστάσεων και στη συνειδητοποίηση του γεγονότος πως και εμείς οι ίδιοι είμαστε το πλήθος των άλλων…

This entry was posted in πολεότητα, πολεογραφία, λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s