ΕΡΥΘΡΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΑΡΚΤΟΙ

s_arktos1

Σημεία και σύμβολα, σημαίες και τέρατα

Η σημαία, έστω και μόνο σαν λέξη, βρίσκεται πολύ κοντα στο «σημείο» και τη «σημειολογία» που είναι η επιστήμη των σημείων. Τα περισσότερο μελετημένα σημεία είναι τα γλωσσικά, δηλαδή οι λέξεις. Οι λέξεις έχουν δυο όψεις. Μια νοητική και μια άλλη που μπορεί να εκδηλωθεί φωνητικά. Κατ’ αυτή την έννοια οι λέξεις αποτελούν «σύμβολα», που συμ-βάλλουν (= βάζουν μαζί) τις δυο όψεις μιας πραγματικότητας.

Και οι σημαίες αποτελούν σύμβολα που συμβολίζουν εδαφικές οντότητες (όχι απλώς χωρικές αλλά κυρίως γεωπολιτικές). Και μάλιστα συνθέτουν πολλές ιδιαίτερες πτυχές (εθνική, ψυχολογική, προπαγανδιστική, ακόμα και χρωματολογική κ.λπ.). Οι σημαίες απεικονίζουν μερικές φορές ζώα και μάλιστα τέρατα (π.χ. δικέφαλα πουλιά), ή φέρουν άλλες τροποποιημένες και στυλιζαρισμένες αναπαραστάσεις τους.

Να τώρα ένας γρίφος: Από την εικονιζόμενη σημαία έχει απαλειφθεί το όνομα που κανονικά υπάρχει κεντημένο ή τυπωμένο. Η σημαία αυτή φέρει πάντως ή συνδέεται με ένα πλήθος από κωδικοποιημένα στοιχεία. Τέτοια είναι η κόκκινη ταινία, ο ερυθρός αστέρας και η άρκτος, που παραπέμπουν στον κομμουνισμό και το Βορρά. Ας θυμηθούμε ακόμα τη λέξη άρκούδα στα αγγλικά (BEAR) και στα γερμανικά (BÄR), δηλαδή, στα ελληνικά, τη ρίζα «β-ε-ρ-» ‒που υπάρχει σε μερικά τοπωνύμια (Βέρνη, Βερολίνο).

Ποιας χώρας ή γεωγραφικής οντότητας είναι η εικονιζόμενη σημαία; Επιλέξτε από τις απαντήσεις όποια νομίζετε σωστή και στίξτε (click!):

Advertisements
This entry was posted in γεωγραφία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s