Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

… ως αφορμή εθνικής πολιτικής στροφής

01αΣτην παρούσα πολιτική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη διακυβέρνηση που ασκείται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στο όνομα μιας/της Αριστεράς, η ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ζήτημα πρώτου μεγέθους για την πολιτική ζωή της χώρας και τη λειτουργία των πολιτικών μας θεσμών.

Εκφράζοντας (ο υπογράφων) θέσεις ανθρώπων που τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης δεν ψήφισαν ποτέ ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαισθάνομαι και ευελπιστώ πως η χθεσινή εκλογή ενδέχεται να βοηθήσει και τις άλλες παρατάξεις. Να οδηγηθούν, δηλαδή, σε κάποια αυτογνωσία και να βγουν από τον κατήφορο της «μη πολιτικής» που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζω και εννοώ πως τα κόμματα του αριστερού και κεντροαριστερού τόξου κινήθηκαν με την ανεύθυνη λογική του εντόμου που κατευθύνεται στο φως. Το φως δεν είναι τίποτε άλλο από τον κυβερνητικό θώκο. Τον κατέλαβαν βέβαια, αλλά, πάνω στην ηλεκτρική καρέκλα που αυτός αποτελεί τα τελευταία χρόνια, αυτά τα κόμματα πέτυχαν να διαγράψουν μονοκοντυλιά το ιδεολογικό παρελθόν τους και να βλάψουν καίρια τα αγωνιστικά ιδεώδη του κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ως καλοσπουδαγμένος διάδοχος σημαντικού οίκου, ο Κυριάκος είναι κορυφαία πολιτική προσωπικότητα αυτής της στιγμής, στο νεοφιλελεύθερο και νεοδεξιό στερέωμα, όπου εντάχθηκαν, τα τελευταία χρόνια, όλα τα ελληνικά κόμματα εξουσίας. Κατά την έννοια αυτή δεν θα είχε νόημα (παρά μόνο σαν παιδικός πετροβολισμός) οποιαδήποτε κριτική θα προερχόταν από τον δικό μας «προοδευτικό» χώρο. (Να το βάλω κι εγώ σε «εισαγωγικά», όπως μας κάνουν οι άλλοι.)

Στη φάση αυτή θέλω να πιστεύω πως η ανάδειξη ενός σημαντικού πολιτικού στην απέναντι όχθη, μπορεί να βοηθήσει και την αγωνιώσα Αριστερά, να κοιτάξει προς τη δική της ιδεολογική ανασυγκρότηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς να κρύβεται πίσω από υποσχεσιολογίες εντυπωσιακής πολιτικής και λαϊκίστικης οικονομίας.

[Η εικόνα είναι από έργο της φίλης Ιωάννας Κατσάνου]
Advertisements
This entry was posted in λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s