Η ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ

…σαν εθνικό ιδιοσυγκρασιακό φαινόμενο «ιδιώδημου»

ιδιωδημοΕίναι γνωστή η παραβατική και άνομη σχέση μεταξύ ιδιωτικού συμφέροντος και δημόσιου χώρου στην Πρέβεζα και γενικότερα στην Ελλάδα που οδήγησε εξάλλου σε πλημμελή διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη στην πατρίδα μας. Και πρέπει να εξηγηθεί σε δημόσιο και ακαδημαϊκό επιπεδο γιατί ο δημόσιος χώρος ανέκαθεν έπασχε από μιαν απροσδιοριστία που συμπεριλαμβάνει και τη διάθεση των δημόσιων και δημοτικών φορέων εξουσίας και των ιδιωτικών  πυρήνων ή κέντρων αυθεντίας να τον καπηλευτούν και να τον ιδιοποιηθούν σαν να ήταν δικό τους πεδίο αναφοράς και έκφρασης άποψης.

Για παράδειγμα (που δεν είναι το λιγότερο) οι μουντζουρωμένες πινακίδες, τα σβησμένα σήματα τροχαίας, η άναρχη αφισοκόλληση, και γενικότερα η απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών που αφορούν όλους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της πόλης και διευκολύνουν την κίνησή τους  μέσα σε αυτή, θέτει το ερώτημα εάν η ελληνική κοινωνία εκδηλώνει το ιδιοσυγκρασιακό φαινόμενο ‒όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς ενός πρόσφατου βιβλίου‒ που το ονομάζουν ιδιώδημο και που αυτό αφορά στην ασέβεια των «πολιτών» απέναντι στο ανθρώπινα λειτουργικό πλαίσιο λειτουργίας της πόλης.

Η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου ξεκινά βέβαια και από τα απλά εμπορικά μηνύματα εμπορικού χαρακτήρα. Οι συγγραφείς εννοούν (και το καταλαβαίνουμε καλά) τις επιγραφές καταστημάτων και τις διαφημιστικές γιγαντοαφίσες με όσα αυτές απεικονίζουν από το χώρο της πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι φανερό πως η «ιδιώδημη» δράση των πολιτών που έχουν εμπορικά συμφέροντα ευνοείται από την ανοχή των θεσμικών φορέων απέναντι στην άναρχη κατασκευή και τοποθέτηση των επιγραφών.

Οι συγγραφείς του βιβλίου της εικόνας καταγγέλλουν λοιπόν αυτά τα πράγματα και μας καλούν να μάθουμεν τι ορίζουν ως «ιδιώδημο» (ιδιωτικό+δημόσιο > ιδιώδημο όπως στα αγγλικά private + public > priblic)] την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 στις 7.00 το απόγευμα στο χώρο «TIN PAN ALLEY» Τουρναβίτου 6 (Πλ. Ασωμάτων, Αθήνα).

ιδιωδημος

Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s