ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΕΣ ΦΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Χ. ΡΕΝΤΖΟΥ

ixr_00

Ένας πρεβεζάνος γιατρός θεραπεύει τη ζωγραφική

Ο Γιάννης Χ. Ρέντζος, εξάδελφός μου, γεννήθηκε στην Πρέβεζα αλλά έφυγε με την οικογένειά του στην Αθήνα όπου σπούδασε γιατρός. Ειδικεύθηκε αναισθησιολόγος και χρημάτισε διευθυντής στην πανεπιστημιακή κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, σε κρατικό νοσοκομείο του Κόβεντρυ (Αγγλία) και στο ΕΣΥ. Είχε ιδιαίτερη επίδοση στο ελεύθερο σχέδιο και δεν πρόδωσε την κλίση του αυτή όταν αργότερα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Ούτε ποτέ είδε σαν «ομηρία» την σχέση του με τις υπαρκτές φυσικές, ανθρώπινες και τεχνικές μορφές. Το αγαπημένο υλικό αποτύπωσης είναι γι’ αυτόν το ελαιόχρωμα. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Πρέβεζα και ερασιτεχνών ζωγράφων γιατρών στην Αθήνα. Μένει τώρα στην Αγγλία με τη γυναίκα του, Κατερίνα, όπου ζει εργαζόμενος και ο γιος του.

Στο χολ του σπιτιού του ζωγράφου

ixr_01

Ο Ζωγράφος ασκήθηκε ιδιαίτερα στις νεκρές φύσεις. Υπήρξαν γι’ αυτόν ευκαιρίες καλλιέργειας και διεύρυνσης του θεματολογίου του. Μαζί με τις νεκρές φύσεις με λουλούδια, και οι νεκρές φύσεις με καρπούς υπήρξαν γι’ αυτόν μια ευχάριστη ασχολία βελτίωσης του δουλέματος των χρωμάτων.

Νεκρή φύση με μπουκάλι κρασιού

ixr_07

Τα τοπία πόλης («πολεογραφίες»), πολλών αναλογιών και διαστάσεων, απετέλεσαν για το Γιάννη Ρέντζο ένα σημαντικό πεδίο αναπαράστασης. Η αθηναϊκή ακρόπολη καθώς και πολλές πρεβεζάνικες γωνιές ήταν γι’ αυτόν μια πολυετής ασχολία. Για την πρεβεζάνικη σκηνή που ακολουθεί λέει: «Νομίζω πως έκανα ένα πολύ σπουδαίο πράγμα, που απεικόνισα και απαθανάτισα αυτό το κομμάτι της Πρέβεζας. Θυμόμουνα, όταν το ζωγράφιζα, το δάσκαλό μου Ηλία Βασιλά, τον πρεβεζάνο φιλόλογο, και αν έπρεπε να το γράψω όπως ήταν στη βάρκα ΠOΛΕΙΤΕ ή σωστά ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Από το πρεβεζάνικο μικρολίμανο

ixr_09

Μια σημαντική πολεογραφία είναι για το Γιάννη Χ. Ρέντζο και το «Τυπογραφείο σε κυβιστική προβολή», ακριβώς στο Σαίτάν Παζάρ. Τι εννοεί; «Δεν ήθελα» λέει «να συμπιέσω την ταμπέλα και τη βιτρίνα στη φυσική τους προοπτική. Δεν θα φαινόταν τίποτα. Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω μια κυβιστική ανάταξη, όπως οι παλιοί κυβιστές, και να φέρω αυτά τα πράγματα κάθετα μπροστά στο θεατή. Το κατάφερα; Ο θεατής θα με κρίνει. Και θάπρεπε να κάνω το ίδιο και για το κουρείο του Τιμολέοντα. Με άλλη ευκαιρία».

Τυπογραφείο σε κυβιστική προβολή

ixr_10

O Γιάννης X. Ρέντζος κάνει τώρα τα προσχέδια για να αποδώσει την ιστορική στιγμή της άφιξης στο λιμάνι της Πρέβεζας του Λόρδου Βύρωνα. Μελετάει μερικές μορφές, πρόσωπα, ενδυμασίες που θα μπορούν να αποδίδουν καλύτερα τους Πρεβεζάνους εκείνης της εποχής. Ποιοι θα βρίσκονταν τότε στο υποτυπώδες λιμάνι της πόλης; Θα υπήρχαν καθόλου γυναίκες; Θα υπήρχαν φιλοπερίεργοι; Λέει: «Έχω ζήσει χρόνια στην Αγγλία. Έχω φιλοξενηθεί στη χώρα αυτή. Το εννοώ. Θέλω να κάνω σαν Πρεβεζάνος μια μικρή ανταπόδοση. Γιατί να ξεχνάμε την Ιστορία; Η στιγμή της άφιξης του Λόρδου Βύρωνα στην πόλη μας, όπου πρωτοπάτησε το πόδι στην Ελλάδα, ίσως να είναι το ίδιο σημαντική για τη χώρα μας, όσο και η Ναυμαχία του Ακτίου για τον κόσμο μας. Και ο Δήμος μας θα μπορούσε να το θυμηθεί αυτό, έστω και για τουριστικούς λόγους…».  Καλή δουλειά Γιάννη.

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in πρεβεζάνοι εικαστικοί, πολεογραφία, Visit Preveza and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΕΣ ΦΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Χ. ΡΕΝΤΖΟΥ

 1. Ο/Η dimitrisfileles λέει:

  Παράκληση να προσκληθούμε και να θαυμάσουμε τα έργα του ζωγράφου στην επόμενη έκθεση!

 2. Ο/Η Nikos λέει:

  Καλησπέρα κ. Γιάννη από την Πρέβεζα,
  Τι ωραία συγκυρία.
  Σκεφτόμουνα, ποιον ζωγράφο να προτείνω στα Πρεβεζάνικα Χρονικά για να κοσμήσει το επόμενο εξώφυλλο. Νομίζετε ότι θα μπορούσα να προτείνω το Ι.Χ.Ρ. ????

  Πολλές εγκάρδιες ευχές
  Νίκος

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Καλημέρα Νίκο μου.

   Φυαικά. Πρέπει όμως να βρούμε κάτι ορθό και όχι landscape; Τα πρεβεζάνικα θέματά του είναι σε «τοπίο». Στη διάθεσή σου.
   Επίσης εγκάρδιες ευχές

   Γιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s