ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΥ

Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας της UNESCO

unesco1Από την UNESCO ορίζεται ως «Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας», σε όλο τον κόσμο, η 21η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Ως μητρική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα της μάνας, κατά την έννοια ότι η γυναίκα ήταν παραδοσιακά περισσότερο κλεισμένη στο εσωτερικό του νοικοκυριού, αντίθετα με τον άντρα που, λόγω των εξωτερικών του εργασιών, ήταν αναγκασμένος να χειρίζεται και άλλες γλώσσες. Έτσι, γενικότερα, μητρική γλώσσα σημαίνει γλώσσα του σπιτιού ή της στενής κοινότητας όπου μεγάλωσε το κάθε άτομο.

Θυμούμαστε σήμερα και μια πρεβεζάνικη επέτειο που σχετίζεται με τη γλώσσα μας και το πρεβεζάνικο ιδίωμά μας. Πριν σαράντα ακριβώς χρόνια (τέλος 1975) προσκλήθηκα από το Σύλλογο των Πρεβεζάνων Φοιτητών (Αθήνας) για μια σειρά από τέσσερις εισηγήσεις σε σχέση με το γλωσσικό. Υποστήριξα, με την τεκμηρίωση που είχα, πως «το γλωσσικό δεν θα λυθεί γιατί οι δυνάμεις που διαφεντεύουν την κοινωνία δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο». Σήμερα, παρά την αναγνώριση της Νεοελληνικής (με υπονόμευση των λειτουργικών νόμων της Δημοτικής και ανάδειξη νεοκαθαρευουσιάνικων κοινωνικών, εμπορικών και άλλων δυνάμεων) εμμένουμε στην άποψη αυτή.

Να πούμε βέβαια πως η αναγνώριση της κάθε μητρικής γλώσσας οδηγεί στη «αναγνώριση της γλωσσικής πολυμορφίας» πράγμα που βάζει σε κίνδυνο την κάθε εθνικοκρατική συνοχή και ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις όποιες κοινοτικές ετερότητες. Ταυτόχρονα, στις περιπτώσεις των μειονοτικών γλωσσών γεννά προβλήματα (ή υποψίες) εδαφικών διεκδικήσεων και αποσχίσεων.

Έχοντας συνείδηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την απαγόρευση των ιδιωμάτων, όπως και του πρεβεζάνικου, οι φίλοι μας ξέρουν πως αφιερώνουμε μερικές αναρτήσεις μας στις οποίες, λόγω της επετείου, παραπέμπουμε:

ΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΓΛΩΣΣΑ;

ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΚΙ ΙΝΙ ΔΩ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΟΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑ …

Κ΄ΤΑΧΚΑ ΜΑΡΕ ΠΙΔΙ Μ ΣΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟ

ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΩΣΣΟ-ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΪΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ

This entry was posted in πολεότητα, πολεογραφία, πολιτισμός, Πρέβεζα, γλώσσα, επικοινωνία, λαϊκό κίνημα, Visit Preveza and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s