Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Συμπεράσματα από την ανάγνωση της διατριβής του Παναγιώτη Β. Φράγκου

φραγκ_φωτ3Έλαβα με ευχαρίστηση σε PDF και καταβρόχθισα κυριολεκτικά το κείμενο της διατριβής του Παναγιώτη Φράγκου. Μου άρεσε τόσο πολύ που το είχα στην κατοχή μου, που, παρά την πολυετή ασχολία μου με κείμενα στην οθόνη, προδόθηκα σαν εραστής του παρελθόντος και είπα μέσα μου «θα πάω να το τυπώσω, να το κοιτάω, να το κρατάω και να το φυλλομετράω σαν πραγματικό βιβλίο». Παρότι είναι σε υψηλό ερευνητικό επίπεδο, όπως θα αναμενόταν, και τόσο πυκνό άλλωστε, συμβαίνει να καλύπτει ζητήματα της δικής μου διαδρομής. Τη διδασκαλία της Φυσικής και την επεξεργασία διεθνούς επιστημονικής ορολογίας (με πρώτα αντικείμενα το περιβαλλοντικά και το ενεργειακό) καθώς και την (οικονομική) Ανθρωπογεωγραφία. Οπότε, παρά τις δυσκολίες που έχει η πραγματική εμβάθυνση στην ύλη του, το έβλεπα σαν δικό μου. Δεν παραλείπω να υπενθυμίσω τον ‒προφανή‒ αλλά και υψηλό διεπιστημονικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Εξάλλου, το ξέρουμε. Όποιος λέει «σύστημα» (όπως θα δούμε) προϋποθέτει και «διεπιστημονικότητα».

Το επιστημονικό αντικείμενο της διατριβής του Παναγιώτη, νεαρού μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου του ΕΜΠ, δεν αναφέρεται στην Πρέβεζα, ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Ελλάδα. Αφορά το σχεδιασμό και την κατάρτιση ενός θεωρητικού εργαλείου (μοντέλου) μελέτης και προβλέψεων για την παγκόσμια ενεργειακή οικονομία αυτής της πεντηκονταετίας, έως το 2050. Το μοντέλο ‒«στοχαστικό» όπως λέγεται, αφού έχει να κάνει με τόσες και τόσες μελλοντικές πιθανότητες‒ έχει την βαριά συμβολική ονομασία «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Όπως εξηγεί ο συγγραφέας της διατριβής, σε αυτή «αναλύονται και υλοποιούνται εφαρμογές με σκοπό [1.] την ολοκληρωμένη ανάλυση της αβεβαιότητας για την εξέλιξη του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και [2.] την αξιολόγηση κινδύνων για τις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή».

Ο σκοπός του σχεδιασμού και της κατάρτισης του μοντέλου αφορά κυρίως την ενδεχόμενη αξιοποίησή του (παντού, άρα και στην ηλιόλουστη και ανεμόεσσα χώρα μας) σε ζητήματα ανάλυσης ενεργειακών πολιτικών σε σχέση όμως και με τις όποιες ρυθμίσεις για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Προφανώς, αφού η εργασία δεν έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα, το μοντέλο κάνει και εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των τιμών για τα ορυκτά καύσιμα (διάβαζε: πετρέλαιο, αέριο + κλιματική αλλαγή). Έτσι, σαν σε τεράστιο επιστημονικο-τεχνικο-οικονομικό πανόραμα, το μοντέλο αναλύει σε βάθος τους κύριους μηχανισμούς που κυριαρχούν στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και ανατέμνει το σύνολο των αλληλεπιδράσεων που εμφανίζονται μεταξύ

1) της ενεργειακής ζήτησης,
2) της παραγωγής ενέργειας,
3) των διεθνών τιμών των καυσίμων,
4) των μέτρων πολιτικής,
5) των αποφάσεων των συντελεστών του ενεργειακού συστήματος,
6) της αναμενόμενης τεχνολογικής προόδου

και όλα αυτά στο πλαίσιο που συνιστούν οι αναμενόμενες ή απρόβλεπτες νέες συνθήκες (αβεβαιότητες) στην υπεύθυνη προοπτική «μετασχηματισμού του συστήματος προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

φραγκ_διδΟ Παναγιώτης υποστήριξε σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2016 το διδακτορικό του στο Πολυτεχνείο. Η διατριβή έχει τον τίτλο «Στοχαστική μοντελοποίηση του παγκοσμίου ενεργειακού συστήματος και εφαρμογές». Ο νεαρός διδάκτορας μηχανικός έχει ήδη κάνει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, (όπως: P Fragkos, N Kouvaritakis, P Capros, Incorporating Uncertainty into World Energy Modelling: the PROMETHEUS Model, Environmental Modelling and Assessment, Springer, Oct. 2015, Vol. 20, Issue 5, pp. 549-569), δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων και έχει επίσης λάβει μέρος σε συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία και σε παρουσίαση άλλων μελετών και τεχνικών εκθέσεων. Του ευχόμαστε εγκάρδια καλή σταδιοδρομία και κάθε επιτυχία στη ζωή του.

This entry was posted in ανάπτυξη, γεωγραφία, διαθεματικότητα, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s