Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Είχαμε σημαία εκείνο το Πρώτο (και μοναδικό) Έτος της Απελευθέρωσης;

6_Preveza3Τις ημέρες αυτές κυκλοφόρησε συλλογή[1] με εικόνες και αναπαραστάσεις από τις ελληνικές σημαίες που αναγνωρίστηκαν σε ελληνικά κρατικά εδάφη, στρατιωτικές πολεμικές μονάδες και επαναστατικές αγωνιστικές ομάδες ή από ηγεμόνες. Στις σημαίες αυτές είδε το φως μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και συμβόλων που αντιπροσώπευαν ιδέες, εδάφη και αγωνιστές ή ηγέτες. Σε πολλές εμφανίζεται το άσπρο, το κυανό καθώς και το κόκκινο και το μαύρο χρώμα. Επίσης στις σημαίες αυτές είναι συνηθισμένος ο σταυρός σε διάφορα χρώματα. Μεγάλη ομοιότητα έχουν μεταξύ τους η σημαία της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας και της Ηγεμονίας της Σάμου. Μοιάζουν με τη σύγχρονη ελληνική με το λευκό σταυρό αλλά έχουν και κόκκινα μέρη, ενώ η κρητική έχει και αστέρι. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν κατάλοιπο της οθωμανικής εξουσίας και άμεση αναφορά σε αυτή.

6_Preveza310

Είχε, αλήθεια, και η Πρέβεζα ευκαιρία για δική της σημαία και πώς ήταν αυτή ή πώς θα μπορούσε να είναι; Και πότε; Γνωρίζουμε πως τον Οκτώβριο του 1797, είχε υπογραφεί μεταξύ των κυρίαρχων Ενετών (Βενετών) και των Γάλλων, υπό τον Μεγάλο Ναπολέοντα, η Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο με την οποία η Πρέβεζα με την Πάργα και τα Ιόνια νησιά περιήλθαν στους Γάλλους. Στην Πρέβεζα εγκαταστάθηκε γαλλική φρουρά από 280 γάλλους «γρεναδιέρους» τους οποίους οι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά σαν απελευθερωτές τους. Άλλωστε εκείνη η περίοδος έλαβε το όνομα «Πρώτο Έτος Απελευθέρωσης». Πάντως η πόλη παρέμεινε στα χέρια των Γάλλων λιγότερο από ένα χρόνο, γιατί, τον επόμενο Οκτώβριο (του 1798) , πέρασε στα χέρια του Αλή Πασά. Είναι γνωστή η σχετική Μάχη της Νικοπόλεως και η αιματηρή ήττα των Γάλλων και κυρίως ο «Χαλασμός της Πρέβεζας», που επακολούθησε.[2]

6_Preveza32

Επανερχόμενοι λοιπόν στην περίοδο της πρεβεζάνικης ανεξαρτησίας (1797-1798) αναρωτιόμαστε εάν υπήρχε τοπική εδαφική σημαία για τους νομούς αυτούς της Γαλλίαςdépartements français de Grèce») που αποτελούσαν τα ελληνικά εδάφη που ήταν υπό τη γαλλική κατοχή. Στην καταφατική περίπτωση υποθέτουμε πως η πρεβεζάνικη σημαία θα αποτελούσε συμβολική αναφορά στην κυρίαρχη χώρα που ήταν η Γαλλία και στη σημαία της και τα χρώματά της. Θα επέτρεπαν οι «άθεοι και βασιλοκτόνοι Γάλλοι» (κατά την κριτική των συντηρητικών Ελλήνων) να υπήρχε και απεικόνιση του σταυρού, που είχαν οι άλλες σημαίες των ελλαδικών εδαφών και ηγεμόνων; Με τις σκέψεις αυτές κάναμε τα σχέδια της πρεβεζάνικης σημαίας που συνοδεύουν το άρθρο.

simeiosi3

[1] Με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Σαββάτου, 2 Απριλίου 2016. Επιμέλεια Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης.

[2] Βλ. σχετικά https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, Νικόπολη, γεωγραφία, εκπαίδευση, Visit Preveza and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s