ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ

Χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις

σραιν1Έτυχε να βρεθούμε σήμερα στην Μελβούρνη στον επίσημο εορτασμό της «Ημέρας των ANZAC», όπως λέγεται, της μεγάλης ήττας της Καλλίπολης (επί οθωμανικού εδάφους), των αυστραλιανών και νεοζηλανδικών εκστρατευτικών σωμάτων. Και ο εορτασμός αρχίζει πάντα τα χαράματα (στη  Shrine of Remembrance, που φτάσαμε αργότερα – φώτο) αλλά συνεχίστηκε με αντιπαραθέσεις κι εφέτος. Εννοούμε τις υποψίες για τρομοκρατία με νεαρό ύποπτο στην Αυστραλία και απειλές για όσους συγκεντρώθηκαν στην Καλλίπολη.

Η εκστρατεία της Καλλίπολης, σημαντικό γεγονός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας) από τις 25 Απριλίου του 1915 (σαν σήμερα πριν 101 χρόνια) μέχρι τις πρώτες μέρες του 1916. Ήταν μια κοινή βρετανική και γαλλική επιχείρηση με στόχο την κατάληψη των εδαφών γύρω από την Κωνσταντινούπολη, ώστε να εξασφαλιστεί θαλάσσια δίοδος προς και από τη συμμαχική Ρωσία.

Είναι γνωστό πως η εκστρατεία στην Καλλίπολη ήταν έμπνευση του Ουίνστον Τσόρτσιλ και η συντριπτική αποτυχία της τού στοίχισε τη θέση του στην τότε κυβέρνηση. Η εκστρατεία δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρεται, παρά τις τεράστιες ζημιές που προξένησε στον τουρκικό στρατό και στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η εκστρατεία αυτή είχε καταστροφική έκβαση για τους Συμμάχους.

«Περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες στάλθηκαν στα Δαρδανέλλια, και από αυτούς οι μισοί περίπου συμπεριελήφθησαν στον μακρύ κατάλογο των απωλειών». Εξάλλου «όσα συνέβησαν στην Καλλίπολη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας νέας εθνικής συνείδησης όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, όπου η εκστρατεία σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής ταυτότητας και απέκτησε φήμη που άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Μια περιγραφή δίδεται εδώ από τον Βλάση Αγτζίδη
Βλέπε επίσης εδώ για τη σχετική ταινία που παρουσιάζει ως «περίεργη» τη θέση των Ελλήνων.
Philip J. Haythorntwaite, Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ (1915), μετάφραση: Βαγγέλης Στεργιόπουλος, εκδ. Γκοβόστη, 2012.
John Hirst, Australian History in 7 Questions, Black Inc., 2014.
Εφημερίδα Herald Sun, 26 April 2016, σελ. 3, 7.
Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s