ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

…όπου για λόγους υγείας έχει καταργηθεί το χαρτί υγείας…

ΤουαλεταΣε φιλικό προφίλ του facebook είδα μια παρουσίαση για τις ισπανικές τουαλέτες και, επειδή το ζήτημα έχει από τη φύση του κάποια ιδιαιτερότητα, που μπορεί να φαιδρύνει τη συζήτηση, το μεταφέρω εδώ με τη σοβαρή του πλευρά (αλλά παραπέμπω και στη συζήτηση στο facebook). Εξάλλου, επειδή θα ήθελα συμμετέχοντας στη συζήτηση να υπάρχει κάποια ευκολότερη αναζήτηση, αφού, όπως ξέρουμε, το facebook δεν επιτρέπει την αναζήτηση με Google, το συνεχίζω εδώ για λόγους αναζήτησης και αναφοράς.

Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω σε πρόσφατο ταξίδι στην Ιαπωνία, ευρύτατα διαδεδομένη τη λεκάνη αφόδευσης που είναι εφοδιασμένη με πολύπλοκη συσκευή τοπικής καθαριότητας. Αυτή περιλαμβάνει ένα υδραυλικό σύστημα εκτόξευσης ύδατος και ένα σύστημα αφύγρανσης με θερμό αέρα. Γενικά, να πούμε, ότι αποθαρρύνεται η χρήση χαρτιού, αφού το λεγόμενο «χαρτί υγείας» της Ιαπωνίας είναι σχεδόν σαν τσιγαρόχαρτο. Το σύστημα φέρεται αγγλιστί ως Washlet και στα ιαπωνικά μεταγλωττίζεται ως Woshuretto και γράφεται (ウォシュレット). Στο διαδίκτυο υπάρχουν σχετικές αναφορές.

Επειδή κατά το παρελθόν είχα την ευκαιρία να ζήσω σε χώρες της ανατολής και νότιες χώρες, όπου υπάρχει ειδική μέριμνα για την εν λόγω τοπική καθαριότητα με τη χρήση πίδακα νερού, μπορώ να πω πως το ιαπωνικό σύστημα είναι εξαιρετικά εξελιγμένο. Εξάλλου είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένο, όπως λέω και πιο πάνω. Εκτός από τα ξενοδοχεία, οι σχετικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε όλους του σταθμούς μετρό και των άλλων τρένων και φυσικά και μέσα στα τρένα. Θα ήθελα μάλιστα να προσθέσω πως οι πόρτες της τουαλέτας των τρένων και αλλού, για λόγους χώρου, είναι σπαστές στη μέση (από πάνω προς τα κάτω) ώστε με πίεση να μπορείς εύκολα να μπεις χωρίς να χρειάζεται μπαίνοντας να σκουπίσεις με τα ρούχα σου τη λεκάνη του αποχωρητηρίου (πράγμα που υφιστάμεθα σε τουαλέτες μερικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με μικρά αποχωρητήρια).

Θεωρούμε, ιδίως συγκρίνοντας με την κατάσταση στη χώρα μας και την πόλη μας, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, ούτε στην πόλη ούτε στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, και όπου δηλαδή εκδηλώνεται αγριότητα στο δημόσιο χώρο, πως η Ιαπωνία αποτελεί ένα πρότυπο υπηρέτησης του δημόσιου χώρου. Και συμπληρώνουμε, βέβαια, πως και τα δημόσια μέσα μεταφοράς αποτελούν «δημόσιο χώρο» αφού, εκ των πραγμάτων, συνιστούν εκμηχανισμένη προέκτασή του. Όπως είχαμε υποστηρίξει σε συνάντηση του Δικτύου Υγιών Πόλεων τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας και ευζωίας.

This entry was posted in πεζός, πολιτισμός, Ιαπωνία, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s