ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ

…εκ μέρους του εκλεκτού φίλου Σπύρου Σκλαβενίτη, Προϊσταμένου ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας

Γεμάτος προβληματισμό και θλίψη για ένα φαινόμενο που έχει δει ή πληροφορηθεί τουλάχιστον τρεις φορές στην πόλη μας, ο κ. Σπύρος Σκλαβενίτης, Διδάκτωρ Ιστορίας και Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Νομού Πρέβεζας καταθέτει στον τοπικό μας Τύπο και μας κοινοποιεί ένα σημαντικό χρονικό αγωνίας και ευθύνης που τιτλοφορεί «Πεταμένα βιβλία στα απορρίμματα. Δείγμα του επίπεδου του πολιτισμού μας.».

ΣκλαβενΌπως άλλωστε μας ενημερώνει αποφάσισε να κοινοποιήσει τις σκέψεις του, «ευελπιστώντας στην ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας». Πραγματικά, την Κυριακή 12-6-2016 περνώντας από μια γειτονιά, παρατήρησε έξω από τους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης πολλές σακούλες και κούτες με ρούχα και άλλα αντικείμενα. Και μάλιστα, ανάμεσά τους, πρόσεξε πως υπήρχε και ένα κάδρο με αναμνηστικό δίπλωμα με το οποίο είχε τιμηθεί συμπολίτης μας τη δεκαετίας του 1940. Προφανώς, με βάση την εμπειρία του, ο κ. Σκλαβενίτης, κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο και η υπόθεσή του ήταν πως κάποιος άδειασε κάποιο σπίτι από αυτά που θεώρησε «άχρηστα πράγματα» πετώντας αδιακρίτως οτιδήποτε.

Δυστυχώς, στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, όπως μας εξηγεί ο φίλος Προϊστάμενων των Αρχείων, «τα πρώτα πράγματα που πετιούνται είναι τα ιδιωτικά αρχεία και τα βιβλία». Και εδώ κάτι τέτοιο θα είχε γίνει. Άλλωστε οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν, αφού ένας σάκος που τον άνοιξε ο κ. Σκλαβενίτης ήταν γεμάτος βιβλία. Και μάλιστα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για υλικό που προερχόταν από παλαιό και γνωστό Πρεβεζάνο συμπολίτη μας ο οποίος είχε αποβιώσει πριν λίγο καιρό.

Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» κ. Νίκο Καράμπελα και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού  Συλλόγου Πρέβεζα κ. Κώστα Λογοθέτη που τους ενημέρωσε για το γεγονός, και οι οποίοι ήρθαν αμέσως, κατάφεραν να διασώσουν περίπου 50 βιβλία. Όμως, δυστυχώς, όπως πληροφορήθηκαν οι φίλοι υπηρέτες του πρεβεζάνικου πολιτισμού και της ιστορίας της πόλης μας, το Σάββατο είχαν ήδη πεταχτεί πολλά βιβλία και τα περισσότερα από αυτά (και, κατά την εκτίμησή του κ. Σκλαβενίτη, τα σημαντικότερα), είχαν ήδη συγκεντρωθεί από παλιατζήδες που, όπως είναι γνωστό, κατά καιρούς διέρχονται τις γειτονιές.

Στο σημείωμά του ο κ. Σκλαβενίτης μας υπενθυμίζει πως το Κράτος έχει ιδρύσει στην Πρέβεζα υπηρεσία με τίτλο ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΓΑΚ) που φροντίζει για τη συγκέντρωση και διάσωση του αρχειακού υλικού. Όπως γνωρίζουμε, η υπηρεσία αυτή έχει «στο ενεργητικό της να επιδείξει την διάσωση και διατήρηση σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων και την ανάδειξη ιδιωτικών συλλογών συμπολιτών μας». Εξάλλου και άλλοι φορείς και ιδιώτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κατεύθυνση της διάσωσης των πρεβεζάνικων αρχείων. Όλα αυτά τα περιγράφει λεπτομερώς ο κ. Σκλαβενίτης στο σημείωμά του. Διαβάστε εδώ το συνολικό άρθρο.

Advertisements
This entry was posted in πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, πολιτισμός, Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, Πρέβεζα and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s