ΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΑΜΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ;

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε ετοιμασίες…

petan1Ειδήσεις στο βρετανικό Τύπο φέρουν το συμπαθές στην πόλη μας άθλημα, το αμπαλί, ως υποψήφιο για την ανακήρυξή του ως ολυμπιακού αθλήματος. Ήδη στο Λονδίνο καλούνται οι θαυμαστές αυτής της αθλητικής δραστηριότητας να πυκνώσουν τις τάξεις των συμμετεχόντων παικτών και, «κατεβαίνοντας από την κερκίδα» να δυναμώσουν το κίνημα για το ολυμπιακό αμπαλί.

Για τους μη Πρεβεζάνους αναγνώστες αυτού εδώ του μπλογκ χρειάζεται να πούμε πως το αμπαλί είναι μια κατευθείαν εξέλιξη του γαλλικού παιγνιδιού pétanque. Εκτιμούμε πως έμεινε στην πόλη μας από την εποχή της σύντομης γαλλοκρατίας (Οκτώβριος 1797 έως Οκτώβριο 1798) αν και υπάρχει και το ενδεχόμενο της ενετικής, λόγω της μακρόχρονης ενετοκρατίας, καταγωγής. Παίζεται σε ανοιχτό χώρο με ριπτόμενες μεταλλικές μπάλες και η νίκη εξασφαλίζεται σε εκείνον που με τις δικές του μπάλες θα προσεγγίσει περισσότερο μια σημαδεμένη (ξύλινη) μπάλα. Θυμιζει γκολφ και μπιλιάρδο σε ενδιάμεση κατάσταση.

petan3

Δεν ξέρω αν η συζήτηση στη Βρετανία σχετίζεται με κάποια ενίσχυση προς φιλοευρωπαϊκότερο προσανατολισμό της χώρας αυτής, τώρα που όλα παίζουν ως επίκαιρη προπαγάνδα για το επικείμενο δημοψήφισμα BREXIT ή BREMAIN. Υπάρχει όμως και σύγκλιση κάποιων αντικειμενικών παραγόντων. Πρόκειται και για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν οι μετα-μεθεπόμενοι (μετά τους φετινούς, εννοείται) Ολυμπιακοί Αγώνες (του 2024 λέμε) στο Παρίσι. Οπότε κάτι μπορεί να γίνει για το γαλλικής προέλευσης αυτό άθλημα.

Όπως θα θυμούνται οι φίλαθλοι, το Παρίσι είχε διεκδικήσει την ανάληψη των Ο.Α. για το 1992, το 2008 και το 2012, αλλά χωρίς επιτυχία. Εξάλλου θυμούμαστε από την ιστορία τους πως αμέσως μετά την Αθήνα, όπου, με την αναβίωσή τους, έγιναν οι πρώτοι διεθνείς Ο.Α, του 1896, το Παρίσι τους ανέλαβε αμέσως μετά, το 1900. Αλλά τους φιλοξένησε πάλι το 1924. Οπότε, λόγω εκατονταετούς επετείου 1924-2024, αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάληψη από τους Γάλλους το 20124.

Για το λόγο αυτό λοιπόν σημειώνεται κάποια κινητικότητα για το αμπαλί στις ξένες πρωτεύουσες και μάλιστα στο Παρίσι, όπου πρωταγωνιστεί η Διεθνής Συνομοσπονδία του Αθλήματος Αμπαλί (Confédération Mondiale des Sports de Boules). Ο πρόεδρός της Claude Azéma έδωσε και σχετική συνεντευξη στην αγγλική εφημερίδα The  Guardian εκφράζοντας σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το αμπαλί στα ολυμπιακά αθλήματα.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, περιμένοντας για την Πρέβεζα μια ακόμα ολυμπιακή διάκριση. Γιώργο, Πρόεδρε, τα δυνατά μας.

This entry was posted in πολεογραφία, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, τοπικότητα, Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, Visit Preveza and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΟ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΟ ΑΜΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s