ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Πόσο μας αφορά το αποτέλεσμά του;

δημοψΜε σαφώς λονδρέζικο καιρό διεξάγεται σήμερα το βρετανικό δημοψήφισμα για BREXIT ή BREMAIN. (Τη δεύτερη λέξη την επινόησα εγώ και κρίμα που δεν το έχω δει κάπου εδώ για να επιβεβαιωθεί η …ορθότητά της.) Δεν βγήκα ακόμα έξω για να δω τι κίνηση υπάρχει στα εκλογικά κέντρα και αναρωτιέμαι τι (και ποιοι) θα είναι πολιτικά αυτοί που, λόγω του καιρού, θα εμποδιστούν ή θα αδιαφορήσουν να εκτελέσουν το εκλογικό («δημοψηφισματικό») τους καθήκον. Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες δυσκολεύουν και τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους με τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

Μέχρι χθες στις εφημερίδες υπήρχαν οι διάφορες τοποθετήσεις για τις δύο θέσεις, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ στο γύρισμα της πλάτης στην Ευρώπη. Η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Evening STANDARD, που προσφέρεται δωρεάν στους σταθμούς του μετρό των τρένων, βλέπουμε έχει πάρει τη θέση της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχτές όμως φιλοξενούσε και σοβαρότατο άρθρο του πρώην δημάρχου Boris Johnson που υποστήριζε πως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα που είναι το Λονδίνο (global city) δεν είναι σωστό να «υπάγεται» σε μια ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Είναι ενδιαφέρον πως ο επικεφαλής του κινήματος του BREXIT μιλάει με όρους «πόλης», αφού άλλωστε απευθύνεται στους ψηφοφόρους του Λονδίνου.

Ξέρουμε πως αρκετά χρόνια τώρα (στο πλαίσιο, άλλωστε, της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης) η πόλη θεωρείται κέντρο της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής λογικής. Για κάθε χώρα. Πάνω από χώρες και λαούς, μέσα από κυβερνήσεις και πέρα από σύνορα. Δεν είναι άσχετο λοιπόν που σε άρθρο του σε οικονομική εφημερίδα, την CITY A.M., ο τωρινός δήμαρχος, ο Σαντίκ Χαν, υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει το Λονδίνο «το πραγματικό παγκόσμιο κέντρο [hub] του τεχνολογικού τομέα» (ίσως μετά το Σαν Φρανσίσκο βέβαια στα ψηφιακά) προσελκύοντας καλούς και πολλούς προγραμματιστές.

Με την καταχώρισή τους υπέρ του REMAIN, που βλέπουμε επάνω, οι Εργατικοί βάζουν μπροστά τα φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας και μάλιστα μετά την ήττα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου που η ύπαρξή του φόβιζε, βέβαια. Είναι η απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα, οι τιμές για τον καταναλωτή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και όμως ‒μου έλεγε συνομιλητής‒ αν κερδίσει και ολοκληρωθεί το BREXIT, θα έχουμε κάποιο φούσκωμα σε προσλήψεις εργαζομένων. Και δεν είναι καθόλου παράδοξο, εξηγούσε. Όχι βέβαια λόγω ευημερίας. Αλλά επειδή τα χαμηλότερα ημερομίσθια θα βγάλουν και άλλους από τα φτωχά εργατικά νοικοκυριά σε αναζήτηση δουλειάς και ημερομισθίου. Θα χτυπηθεί έτσι περισσότερο και η νεολαία της εργατικής τάξης και τα παιδιά που θα διακόψουν την προσπάθεια για σπουδές και ένα καλύτερο αύριο.

Το βράδυ στις 8.20 ώρα Αγγλίας πήρα αυτή τη φωτογραφία σε κοντινό εκλογικό κέντρο. Νεφοσκεπής ουρανός αλλά φως ημέρας ακόμα βέβαια. Υπάρχει αρκετή προσέλευση. Οι κάλπες κλείνουν στις 10.00.


polling

This entry was posted in πολεογραφία, Ευρώπη - ΕΕ, δημόσια υγεία, εκπαίδευση, λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

1 Response to ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

  1. Παράθεμα: ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s