ΕΛΛΑΔΑ – ΑΓΓΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

… στην πρωτευουσιάνικη αποικιοκρατία

Στην προχθεσινή ανάρτησή μου στο Facebook για το βρετανικό δημοψήφισμα μπήκαν και τοποθετήθηκαν πολλοί φίλοι και τους ευχαριστώ, είτε συμφωνούσαμε είτε όχι. Εντυπωσίασε, πράγματι το γεγονός πως η νεολαία, όπως βλέπουμε στο ραβδόγραμμα, ψήφισε χαρακτηριστικά υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη (REMAIN), ενώ οι μεγάλες ηλικίας τάχτηκαν με την έξοδο από αυτή (BREXIT). Όπως απάντησα ήδη (και απλά μεταφέρω εδώ την απάντησή μου με μερικές συμπληρώσεις) με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αντίθεση πρωτεύουσας- επαρχίας ως εσωτερική γεωπολιτική και αποικιοκρατία. Ξέρουμε πως ισχύει σε όλα τα εθνικά ζεύγη «πρωτεύουσα-περιφέρεια» με παραδοσιακό σύμβολο «Παρίσι-υπόλοιπη Γαλλία» αλλά και ιδιαίτερα στην αθην(αι)οκρατούμενη Ελλάδα.

δημοσκοπ

Είναι χαρακτηριστικό για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου πως τον καιρό του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σκοτίας (2014) έβλεπαν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για το αν μπορεί και αν …πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί (ναι!) το Λονδίνο ως city state, «πόλη κράτος», που λέγαμε και στην Αρχαία Ελλάδα. Σχεδόν οι μισοί ±τριαντάρηδες (25-29 και 30-34 ετών) ζητούσαν τότε απομάκρυνση του Λονδίνου από την Αγγλία (με τη γεωγραφική σημασία του όρου). Παραπέμπω σε άρθρο εδώ. Άρα το ζήτημα παίζει ιδιαίτερα στην κοινωνία αυτή (με περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της να ζητάει το ίδιο πράγμα), οπότε και η ερμηνεία της ψήφου των νέων έχει ιδιαίτερη σημασία.

αναμορφΕξάλλου η πλήρης διαφωνία ως προς τα αποτελέσματα ανάμεσα σε βρετανική επαρχία και πρωτεύουσα (με τη μεγάλη φιλοευρωπαϊκή εξαίρεση της Σκοτίας) αποτελεί ένα κανονικό εθνικό «άδειασμα» του Λονδίνου από το λαό της χώρας στην οποία η πόλη αυτή είναι πρωτεύουσα και στεγάζει τους θεσμούς της χώρας. Ο διοικητικός εκλογικός χάρτης που αναδημοσιεύουμε είναι χαρακτηριστικός. Ή, σε όρους πρακτικούς, «η χώρα έριξε μαύρο στην οικονομία του Λονδίνου». Χρειάζεται βέβαια εδώ να πούμε πως στο χάρτη πρέπει να γίνει «αναμόρφωση» για να λάβουμε υπόψη μας την πυκνότητα και το μέγεθος του κατά περιφέρεια πληθυσμού. Όπως το έκανα πρόχειρα, ο «αναμορφικός» χάρτης θα έμοιαζε όπως είναι δίπλα στο διοικητικό χάρτη. Βλ. λεπτομερή χαρτογραφική αναπαράσταση εδώ.

Το ίδιο πολιτικό ζήτημα μας αφορά και μας όπου, για παράδειγμα, το εκλογικό εμπόδιο του 3% δεν επιτρέπει περιφερειακές πολιτικές ανεξαρτητοποιήσεις με ντόπιο υπόβαθρο. Μόνο οι «εκπρόσωποι» των αθηναϊκών ‒πανελλήνιας εμβέλειας‒ κομμάτων έχουν κάποια εκλογική ελπίδα. Οι όποιοι ανεξάρτητοι, έστω και με μια κάλπη γεμάτη αποκλειστικά με δικά τους ψηφοδέλτια, δεν έχουν ελπίδα να αντιπροσωπεύσουν την περιοχή τους στη Βουλή. Εξάλλου, ο αθηναϊκός πολιτικός συγκεντρωτισμός φαίνεται και από άλλες περιπτώσεις, όπου η Αθήνα φαίνεται να «υπερέχει» και σε πανευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι αναφορές στα βιογραφικά των ευρωβουλευτών μας, που γίνονται στην Αθήνα, είναι από τις συχνότερες, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις! Είναι φανερή η «αθηναϊκή» αδικία σε βάρος, για παράδειγμα, της Ηπείρου.

This entry was posted in πολεογραφία, Αγγλία, αγγλικές εκλογές, εσωτερική γεωπολική, λαϊκή αγορά and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s