1η ΙΟΥΛΙΟΥ – Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Η σφαγή των Άγγλων στη μάχη του Σομ την 1η Ιουλίου 1916

σομ1Η σημερινή ημέρα συνδέεται με την έναρξη της μάχης του Σομ (ή της Σομ, με γνωστότερη πόλη την Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία) και τα καταστροφικά για τους αντιμέτωπους στρατούς αποτελέσματά της. Μιλάμε βέβαια για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εμπλοκή των βρετανικών στρατευμάτων στις εχθροπραξίες που εξελίχθηκαν στα γαλλογερμανικά σύνορα. Μαζί με τη μάχη του Βερντέν που διήρκεσε από τις 21/2 έως τις 18/12 του 1916, η μάχη του Σομ διήρκεσε από την 1/7 έως 18/11 επίσης του 1916.

Η πρώτη ημέρα σημαδεύτηκε από ένα φονικότατο αποτέλεσμα για τους Βρετανούς με σχεδόν 20.000 νεκρούς εντός της πρώτης ημέρας, πράγμα που κατατάσσει τη μάχη και την ημέρα αυτή (σαν σήμερα) ως πρώτη στην ιστορία του στρατού της πολεμικής αυτής χώρας, ως προς τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, που σημειώνονταν με ρυθμός 12 νεκρών το λεπτό. Βλ. εδώ ένα σύντομο σχετικό παραστατικό βίντεο.

Είναι γνωστό πως η προβολή της σχετικής ταινίας (The Battle of the Somme) με μερικές αυθεντικές σκηνές από το πεδίο της μάχης, προκάλεσε σοκ στο βρετανικό κοινό. Και σήμερα ακόμα, εκατό χρόνια μετά και με την ευκαιρία της φονικής πολεμικής επετείου στα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου βλέπουμε πολυάριθμους σχετικούς τίτλους. «Ιούλιος 1916 – Ο μήνας που άλλαξε τον κόσμο», «24 ώρες στο Σομ», «Σομ – Επιτάφιοι του Μεγάλου Πολέμου», «Σομ – 141 Ημέρες» και άλλους τίτλους που παραπέμπουν στις μεγάλες εκείνες στιγμές.

1916λΑξίζει να υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα δεν ήταν ακόμα σε εμπόλεμη εμπλοκή. Οι τόσο θλιβερές προετοιμασίες αυτής της εμπλοκής θα μας φέρουν με βεβαιότητα σε λίγους μήνες στα πρόθυρα του μεγάλου διχασμού και που δεν θα αποφύγουμε. Ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος δεν αναφέρει τίποτε ιδιαίτερο στο ημερολόγιο του εκείνο το μήνα Ιούλιο του 1916. Δεν ξεχνάμε πως οι ημερομηνίες του και οι ημέρες της εβδομάδας, συμπίπτουν με τις φετινές. Η μέρα του Σομ ήταν κι εκείνη μια Παρασκευή, όπως η σημερινή. Μια Μεγάλη Παρασκευή αίματος.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Αγγλία, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s