ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ

…και ανεξαρτητοποίηση μετά το αγγλικό Brexit

eunitedΗ ιδέα για ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέρχεται. Λέμε «επανέρχεται» γιατί, όπως είχαμε γράψει και στο ρεπορτάζ μας για το πρόσφατο δημοψήφισμα, ακόμα και από την εποχή, πριν δύο χρόνια, του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σκοτίας, τέτοια ζητήματα, δηλαδή «ανεξαρτητοποίησης» του Λονδίνου από την υπόλοιπη χώρα, δεν απουσίαζαν από τον τοπικό Τύπο.

Και τώρα, χθες, στην λονδρέζικη εφημερίδα Evening Standard, αυτό το θέμα επανέρχεται, όχι βέβαια σε εθνικούς – εδαφικούς όρους, αλλά σε τεχνικούς όρους διαχείρισης του εισρέοντος μεταναστευτικού δυναμικού. Στο άρθρο που διάβασα από σοβαρό αναλυτή, το αίτημα διατυπωνόταν ως εξής: «Η καθιέρωση βίζας εισόδου για «Λονδίνο μόνον» μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από το σωρό». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου σε δική μου απόδοση.

Ο συγγραφέας, Rohan Silva, προφανώς ξενικής καταγωγής κάνει μια σύντομη ιστορική ανάλυση, από την οποία φαίνεται καθαρά πως το Λονδίνο, ακόμα και σε αρχαίες εποχές ήταν εμπορικό και οικονομκό κέντρο. Στη συνέχεια προχωράει στην ανάλυση της ιδέας  της προξενικής εργασιακής ανεξαρτητοποίησης του εδάφους του Λονδίνου. Ας πούμε βέβαια πως για το άρθρο του βασίζεται στην αυθεντία του ιστορικού διεπιστημονικού μελετητή Peter Ackroyd που με τη γενναία ανθρωπογεωγραφική σύνθεσή του για το Λονδίνο με τίτλο «Η βιογραφία» μας υπέδειξε πως για περίπου 2000 χρόνια η πόλη αυτή προσελκύει πολύ κόσμο και στα σπλάχνα της περικλείει αμέτρητους κόσμους!

Έτσι λοιπόν, ο Rohan Silva, με την London-only work visa που προτείνει εισηγείται σοβαρά την εργασιακή ανεξαρτητοποίηση του Λονδίνου, που θα γίνει κάτι σαν «πόλη μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Kaι μάλιστα, με τη δυνατή αυτή βίζα, θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα και να εγκαθίστανται εργαζόμενοι και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο. Έτσι άλλωστε το είχε εισηγηθεί ο συγγραφέας στο βρετανό πρωθυπουργό, του οποίου ο επιχειρηματίας αυτός ήταν και σύμβουλος. Άλλωστε, όπως μας λέει στο άρθρο του, όταν η επιχείρησή του ενδιαφέρθηκε να προσλάβει ξένο ειδικό, εκτός ΕΕ, υπολόγισε πως η γραφειοκρατία μοναχά θα τους κόστιζε περίπου 20.000 λίρες ή 25.000 ευρώ!

Θα παρακολουθούμε τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις πολεογραφικού και πολιτικού περιεχομένου.

This entry was posted in πολεότητα, πολεογραφία, Αγγλία, Ιστορία, αγγλικές εκλογές, διαθεματικότητα, εσωτερική γεωπολική and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s