Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΤΟ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2016

…ανεβάζει το προσδόκιμο στα 79,6 έτη

Μελετήσαμε για το πρώτο εξάμηνο του 2016 (όπως το είχαμε κάνει προ καιρού) το μικρό δείγμα ανακοινωμένων θανάτων συμπολιτών μας, όπως καταγράφηκαν στο μητρώο του Δήμου Πρέβεζας και το δημοτολόγιο και αναδημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρεβεζάνικοι Αντίλαλοι» (τεύχος 156, 30/6/2016) του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων Αθήνας με επιμέλεια του Ευριπίδη Αφεντουλίδη.

Ογδόντατρεις (83) συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, έφυγαν από αυτόν τον κόσμο το α΄εξαμήνου του 2016, σχετικά λιγότεροι από την περίοδο του α΄εξαμήνου του 2015 που είχαμε παρουσιάσει. Προφανώς, για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την πορέια της θνησιμότητας στο Δήμο μας, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα συνεχών ή μεγαλύτερων χρονικών περιόδων, οπότε η συγκριτική μελέτη μάς επιτρέπει να απαντήσουμε σε ερωτήματα που μπορούν να τεθούν (ως προς το πλήθος και τις ηλικίες).

Το δείγμα μας, όπως είπαμε αποτελεί καταγραφές του α΄ εξαμήνου του 2016 και περιλαμβάνει 42 άνδρες και 41 γυναίκες.

Πάντως, ας πούμε, πως ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία επισυμβαίνει ο θάνατος για το σύνολο του πληθυσμού είναι πολύ καλός, στα 79,6 έτη, συνολικά για άντρες και γυναίκες, με μέγιστη ηλικία θανάτου 103 έτη (γυναίκα) και ελάχιστη 25 έτη (άντρας). Οι άντρες παρουσιάζουν έτσι μέσο όρο 77,9 έτη επιβίωσης (ελάχιστο = 25, μέγιστο = 101) ενώ, οι γυναίκες, με μέσο όρο επιβίωσης 81,3 ετών, παρουσιάζουν ελάχιστη ηλικία θανάτου 31 έτη και μέγιστη 103. Στο διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε τις πενταετείς ομάδες (κοόρτες) θνησιμότητας.

θνησ16α

Με καλύτερη κατανομή επιβίωσης, οι άνδρες, εμφανίζουν ως πολυπληθέστερη κοόρτη θανάτου, με 12 άτομα, εκείνη των ηλικιών 85-89, όπως το παρατηρήσαμε και στο πρώτο εξάμηνο 2015. Δηλαδή για τους πιο πολλούς άνδρες είναι πιθανό να πεθάνουν σε αυτή την πενταετία της ζωής τους, αντί σε κάποια άλλη. Αντίθετα, η κατανομή επιβίωσης των γυναικών δεν αναδεικνύει τη μία θεωρητική «καμπουρίτσα» αλλά εμφανίζει δύο συμμετρικές καμπουρίτσες στις κοόρτες 80-84 και 90-94, πράγμα που μεταφέρει την περισσότερο πιθανή ηλικία θανάτου των γυναικών επίσης στην κοόρτη των ηλικιών 85-89.

Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο σημείωμα μας για την κίνηση της πρεβεζάνικης θνησιμότητας, ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την κίνηση του πρεβεζάνικου πληθυσμού μπορούν να εξαχθούν αν βασιστούμε σε περισσότερα δεδομένα. Οπωσδήποτε έχει ιδιαίτερη αξία να υπάρξουν συσχετίσεις της θνησιμότητας με την πορεία της οικονομικής κρίσης κατά τη δεκαετία αυτή. Σε αδρομερή προσέγγιση δεν φαίνεται να αναδεικνύεται κάτι ανησυχητικό για τον πρεβεζάνικο πληθυσμό, αλλά το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί με κάθε λεπτομέρεια.

This entry was posted in Πρέβεζα, δημόσια υγεία, κοινωνικό ιατρείο, κοινωνική στέγη, νεκρολογία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s