ΟΙ ΔΡΑΣΚΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΟΥΛΙΑΣΗ

 

Μια πρεβεζάνα ιατρός γράφει το μυθιστόρημα της υπέρβασης

πουλιασ0Τρεις γυναίκες σε τρεις εποχές που επικαλύπτονται μερικά και καταλαμβάνουν έναν ολόκληρο αιώνα, από το 1886 μέχρι το 1986, χρειάστηκε σε κάποια στιγμή της ζωής τους να κάνουν τις «δρασκελιές στο φως». Με αφετηρία αυτό το ιδεώδες και με πλούσιο υλικό από την ίδια της τη ζωή (βίο ευθύνης και στράτευσης, από όσο ξέρουμε), η Άννα Πουλιάση, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα, αλλά έφυγε νωρίς από την πόλη λόγω των μεταθέσεων του πατέρα της και των μετέπειτα σπουδών της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, κατέθεσε πριν από καιρό την ενδιαφέρουσα συγγραφική της προσπάθεια.

Το βιβλίο μοιάζει αυτοβιογραφικό αφού η ηρωίδα γεννιέται μαζί με τη συγγραφέα, όταν έχει πια ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και ενώ θα αρχίσουν να εξελίσσονται τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της εποχής όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος. Αυτά θα σημαδέψουν τις αναζητήσεις της και τους προβληματισμούς της και θα διαμορφώσουν την ιδεολογία της. Είναι διάχυτη στο κείμενο της. Για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δουλειά και το ιατρικό επάγγελμα, την ιδεολογία και την πράξη, το χώρο και την εικόνα της πόλης.   Άλλωστε, με την πρώτη ευκαιρία, θα λάβει ενεργό μέρος στους φοιτητικούς αγώνες του 1-1-4, στη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας που επακολούθησε την άγρια δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και στον αντιχουντικό αγώνα. Μαζί με τα ιδιαίτερα δικά της προσωπικά βιώματα από προδοσίες και διαψεύσεις προσδοκιών, οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί της αγώνες θα την οδηγήσουν στην δική της προσωπική ωρίμαση ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμα της δημιουργίας, για να κάνει, όπως και όλη η γενιά της, μια δρασκελιά στο φως.

Όπως είπαμε, η Άννα Πουλιάση γεννήθηκε στην Πρέβεζα όπου έμεινε λίγο αλλά έφυγε πριν τελειώσει το δημοτικό. Έζησε στην Αθήνα τα εφηβικά της χρόνια και όταν αποφοίτησε από το Αρσάκειο Αθηνών σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Tο 1968 αναγκάστηκε, λόγω της δικτατορίας, να φύγει από την Ελλάδα στο Λονδίνο και στη συνέχεια της προσφέρθηκε θέση παιδιάτρου στο Κρατικό Νοσοκομείο της Βεγγάζης (Λιβύη), μέχρι την επικράτηση του Καντάφι το 1969. Αμέσως μετά εγκαθίσταται στην Ελβετία και ειδικεύεται στην παιδιατρική στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Λουκέρνης και στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Βασιλείας, ενώ με την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε το 1974 στην Αθήνα για να εργαστεί αρχικά στο ΙΚΑ και μετά στο ΕΣΥ, ως γιατρός και διευθύντρια σε διάφορα νοσοκομεία, έως το 2006.

Η Άννα λέει «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε αυτήν τη δρασκελιά… Όμως αυτή η κρίσιμη εποχή που ήρθε τώρα στην Ελλάδα είναι μια εποχή που μας απομακρύνει εκ των πραγμάτων από τις υλικές επιδιώξεις που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια από τον τρόπο ζωής, μέχρι το πλησίασμα των ανθρώπων. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια περισσότερο πνευματική ζωή από ό,τι είχαμε έως τώρα. Γιατί αυτή η εποχή μάς αναγκάζει να κάνουμε αυτήν την υπέρβαση. Πρέπει να στραφεί κανείς προς τον εαυτό του, να τον ψάξει λίγο περισσότερο και να βρει τη δύναμη να κάνει την υπέρβαση, να κάνουμε τη δρασκελιά στο φως».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:
Πολύτροπον
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:
http://chaniaevents.gr/parousiasi-bibliou-draskelies-sto-fws-tis-annas-pouliasi-554
Ελένη Φουντουλάκη: http://www.haniotika-nea.gr/krisi-mas-anagkazi-na-kanoume-tin-ipervasi/

Advertisements
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Δημόσιος Χώρος, Λογοτεχνία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s