ΕΝΑΣ ΟΡΚΟΣ, ΕΝΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ

…όταν ο Πάνος Αποστολίδης σκέφτεται την Πρέβεζα μεγαλώνει η καρδιά του…

αποστολιδης1Πολύ σημαντική βραδιά η χτεσινή, στην αυλή της Παναγίας, οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα», τον Σύλλογο Πρεβεζάνων Αθήνας και τον Ιατρικό Σύλλογο της Πρέβεζας.

Παρευρεθήκαμε όλοι και τιμήσαμε τον εκλεκτό φίλο Πάνο Αποστολίδη, γιατρό, συγγραφέα και ποιητή για το σύνολο του πρωτότυπου έργου του, για την αγάπη του στην Πρέβεζα, την αγάπη του στον Ιπποκράτη και τον όρκο του, την αγάπη του στο μεγάλο μας Σωκράτη, την αγάπη του στον πάσχοντα άνθρωπο. Και ακόμα για τη μεγάλη του πειθαρχία στην ανάγνωση, τη μελέτη και τη συγγραφή.

Η τιμή και η χαρά ήταν το δίχως άλλο μεγάλη για όλους εμάς εκεί. Για το πραγματικά πολυσχιδές ιατροφιλολογικό έργο του Πάνου χαρήκαμε δυνατές τοποθετήσεις, προσεγμένες αναλύσεις, φιλικές καταθέσεις καθώς και τη δική του εξομολόγηση. Περήφανη, βαθιά, ειλικρινή. Και αισθανθήκαμε να μας τριγυρνούν άνθρωποι από τα παλιά, να επιστρέφουμε σε σχολικές αίθουσες και πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, να επισκεπτόμαστε εργαστήρια ζωγράφων, να νιώθουμε ακόμα και φτερουγίσματα αγγέλων. Ακούσαμε κι εκείνο τον πυροβολισμό από το Βαθύ…

Ναι. Βυθιστήκαμε χθες βράδυ στον κόσμο του εκλεκτού μας Πάνου Αποστολίδη και ξεφυλλίσαμε σελίδες από τη μυθολογία της δικής του (και δικής μας) Πρέβεζας. Αλλά φτάσαμε ταυτόχρονα τόσο κοντά σε μια σχεδόν ανατομική θέαση του ιδεώδους της διεπιστημονικότητας ‒ μιας καθολικότητας της γνώσης, της έρευνας, της δημιουργικής και τεκμηριωμένης συγγραφής και εκλαΐκευσης των ευρημάτων.

Το χαρήκαμε προσωπικά ‒ και πρεβεζάνικα.
Όλα αυτά τόσο κοντά μας.
Όταν σκεφτόμαστε τον Πάνο Αποστολίδη μεγαλώνει η καρδιά μας…

Εγκάρδια συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους ομιλητές. Μαζί τους.     

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πρεβεζάνοι επιστήμονες, πρεβεζάνοι εικαστικοί, πολεότητα, πολεογραφία, πολιτισμός, σχολεία της Πρέβεζας, τοπικότητα, Ιστορία, Λογοτεχνία, Μουσείο πόλης, Πρέβεζα, διαθεματικότητα, Visit Preveza and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s