ΜΙΑ 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

…από το Ημερολόγιο του Ιωάννου Μ. Ρέντζου

4-αυγ

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το έτος 1928 που είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ελλάδα, με τη θριαμβευτική επανεκλογή των Φιλελευθέρων και του Ελευθερίου Βενιζέλου στις εκλογές της 19ης Αυγούστου. Τότε υπήρχαν εκλογικές αναμετρήσεις και τα καλοκαίρια. Κι εκείνο το καλοκαίρι είχε μια ιδιαιτερότητα για την Πρέβεζα λόγω της αυτοκτονίας του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, στις 21 Ιουλίου, σε έναν εξοχικό δρόμο της. (Πολύ περισσότερο όμως είναι σημαντικά και δραματικά τα γεγονότα του 1928 για τον ίδιο τον Ι.Μ.Ρ. και για την κατάσταση των επιχειρήσεών του).

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε επισκεφθεί και την Πρέβεζα και προφανώς η επίσκεψη του Ελευθερίου Βενιζέλου, που καταγράφεται την 4η Αυγούστου 1928, είναι η σημαντικότερη έλευση και διέλευση προσωπικότητας, που σχετίζεται με την πόλη, το λιμάνι της και τον πληθυσμό της. «Η υποδοχή υπήρξε ενθουσιώδης», σημειώνει ο Ι.Μ.Ρ., καθώς όμως εκείνη την περίοδο ο ίδιος δεν έχει κάποια θεσμική θέση ούτε και κομματική σχέση με το βενιζελικό κόσμο δεν δίνει άλλες πληροφορίες. Ωστόσο αναφέρεται στην απαγωγή των βενιζελικών υπουργών που έγινε εκείνη την ημέρα από τους ληστάρχους Κουμπαίους. Να τι διαβάζουμε:

4 Αυγούστου 1928 – Ημέρα Σάββατον

Περί ώραν 9ην πρωινήν, με το ατμόπλοιον της εταιρίας «Ατρόμητος», ήλθεν ο κ. Ελευθέριος Βενιζέλος μετά συνοδείας του. Η υποδοχή υπήρξε ενθουσιώδης. Κατέλυσεν εις την Νομαρχίαν και εξεφώνησεν λόγον πολιτικόν τονίσας να ψηφισθή ο βενιζελικός συνδυασμός, όπως έλθη ισχυρός διά να δυνηθή να εφαρμόση το πρόγραμμά του.

Τας 4 μ.μ. αναχώρησε διά τα Ιωάννινα. Φθάσας εκεί ομίλησεν περίπου τα αυτά καθ΄ ήν δε ώραν ωμίλει έφθασεν η είδησις, ότι τους δύο πρώην υπουργούς Μυλωνάν και Μελλάν κατερχομένους εκ της περιοδείας ανά τα χωρία, εις το δέκατον χιλιόμετρον έξω των Ιωαννίνων, τους συνέλαβαν οι λησταί συμμορίας Κουμπαίων. Τους ζητούν λύτρα Δρ. 5.000.000 και πληροφορούμεθα ότι τα λύτρα κατεβλήθησαν και οι κρατούμενοι απελύθησαν.

Advertisements
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, εσωτερική γεωπολική and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s