ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ 1940

Λίγο πριν από την «Έλλη» και τον Πόλεμο

βαση1ξ

Χθες, της Παναγίας, θυμηθήκαμε, όπως κάθε χρόνο, τον τορπιλισμό του ελληνικού καταδρομικού, Έλλη, που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου. «Το νησί βούλιαζε στην κυριολεξία από πιστούς. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά ανέβαιναν τη μικρή ανηφορίτσα προς την εκκλησιά της Μεγαλόχαρης. Κατάνυξη… Πίστη… Κάποιοι στα γόνατα έκλαιγαν και ψιθύριζαν μια προσευχή… Η Παναγιά η Μεγαλόχαρη γιόρταζε. Όλοι ήθελαν τη χάρη Της».

Έτσι αρχίζει ένα κείμενο του ένας συγγραφέας που καταγράφει λεπτό προς λεπτό το μεγάλο θερινό εθνικό πανηγύρι στην Τήνο και την εθνική τραγωδία που επακολούθησε με τον τορπιλισμό. Ξέρουμε όμως πως ήδη βρισκόμαστε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιδιάζουσα κατάσταση της Ελλάδας με τη μεταξική δικτατορία ήδη από το 1936, η διάδοση της φασιστικής κουλτούρας στην κοινωνία και τη Διοίκηση, άρα και τα σχολεία, καθώς και το ΟΧΙ του Οκτωβρίου του 1940, δεν επέτρεψαν ποτέ να συνειδητοποιήσουμε πως ήδη από το 1939 όλη η Ευρώπη βρισκόταν σε πόλεμο. Έτσι, δεν ήταν καθόλου παράξενο που κάποια στιγμή έγινε ο τορπιλισμός της Έλλης εκείνη τη 15η Αυγούστου στου 1940 την Τήνο.

Και στην Πρέβεζα είναι διάχυτη αυτή η κουλτούρα. Η φωτογραφία, είναι από τις γυμναστικές επιδείξεις στη Βάση (Παλιοσάραγα). Έχει ληφθεί το Μάιο του 1940 και ήταν φυλαγμένη στο αρχείο της μητέρας μου Διονυσίας Σαββοπούλου Ρέντζου, πρωτοδιόριστης τότε γυμνάστριας στο Γυμνάσιο Πρέβεζας. Βλέπουμε την έπαρση της σημαίας και το φασιστικό χαιρετισμό εκ μέρους μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών. Η μητέρα μου είναι στο κέντρο με λευκό σύνολο. Κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία για μεγέθυνση και καλύτερη παρατήρηση.

Advertisements
This entry was posted in πολεογραφία, σχολεία της Πρέβεζας, Δημόσιος Χώρος, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s